10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Rusi izveli napad dronovima, Ukrajinci napad na okupiranu južnu regiju

Harkiv
Foto: Vyacheslav Madiyevskyy / REUTERS

Rusija je rano u petak pokrenula masovni napad bespilotnim letjelicama, pri čemu je pogodila kritičnu infrastrukturu na zapadu i jugu Ukrajine te je uništila privatne kuće i komercijalne zgrade u Harkivu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, rekli su dužnosnici.

Ukrajinska zračna obrana priopćila je da je oborila 24 bespilotne letjelice “Shahed” od 40 koje je lansirala Rusija, što je najveći napad bespilotnim letjelicama u posljednjih nekoliko sedmica.

Devet mrtvih u ukrajinskom napadu na okupiranu južnu regiju

Devet ljudi je poginulo u ukrajinskom zračnom napadu na okupiranu ukrajinsku južnu oblast, potvrdio je dužnosnik lokalnih proruskih vlasti Vladimir Saldo.

Ranije je jedan drugi dužnosnik okupacijskih vlasti optužio ukrajinske snage za granatiranje civilne infrastrukture u selu Čaplinka u Hersonskoj oblasti.

Konstantin Basjuk je prvo iznio podatak o sedam mrtvih i dvoje ranjenih za čije se živote bore liječnici.

U ukrajinskom su napadu pogođeni starački dom i ured za nezaposlene.

Čaplinka se nalazi na oko 100 kilometara od Hersona, regionalne prijestolnice koju su Ukrajinci vratili pod svoju kontrolu u novembru 2022.

Rusija i dalje drži veliki dio spomenute ukrajinske regije, a borbe između dviju strane su žestoke.

Ukrajina je u junu pokrenula ofenzivu koja se pokazala jako teška i nije polučila neki uspjeh.

Ruski dronovi pogodili civilne mete u ukrajinskom grdadu Harkivu

Napadom su pogođeni Harkiv na sjeveroistoku, Odesa i Herson na jugu te regija Lavov blizu granice s Poljskom na zapadu.

Oborena je i jedna raketa X-59, priopćilo je zrakoplovstvo.

– Shvaćamo da će, kako se približava zima, ruski teroristi pokušati učiniti više štete. Odgovorit ćemo neprijatelju, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, dodajući da je protuzračna obrana bila aktivna u 10 regija.

Dužnosnici kažu da se Ukrajina priprema za drugu zimu ruskih zračnih napada na energetski sustav, za koji upozoravaju da je ranjiviji nego što je bio prošle godine jer ima manje viškova i malo rezervne opreme.

Zrakoplovstvo je priopćilo su da su bespilotne letjelice lansirane u nekoliko valova u malim skupinama. Zračne uzbune u nekim regijama trajale su i po nekoliko sati tijekom noći.

Maksim Kozickij, guverner Lavova, rekao je da je infrastrukturni objekt pogođen pet puta tijekom napada na njegovu regiju, ali nije razjasnio kakva je šteta nastala, ali je kazao kako nema žrtava.

– U obližnjoj regiji Ivano-Frankivsk pogođen je vojni objekt, rekla je guvernerka Svitlana Oniščuk.

Oleh Kiper, guverner regije Odesa, izvijestio je o udaru na infrastrukturni objekt u južnoj regiji.

Oleh Sinehubov, guverner Harkiva, rekao je da su bespilotne letjelice pogodile civilnu infrastrukturu i izazvale požare u gradu Harkivu i u njegovoj okolici. Dodao je da je osam osoba, među kojima i dvoje djece, zbog akutnog stresa zatražilo liječničku pomoć.

Ministar unutarnjih poslova Ihor Klimenko rekao je da je tokom napada na Harkiv oštećeno osam privatnih kuća, trokatnica, nekoliko automobila i automehaničarska radionica.

Izvor:HRT-Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije