10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Filmovi sa prestižnih evropskih festivala na tvrđavi Forte Mare

FORTE MARE

Tvrđava Forte Mare biće i ovog avgusta mjesto za susrete sa najuspješnijim filmovima u protekloj sezoni prestižnih evropskih festivala, koji će biti prikazani na 35. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festivalu, u okviru selekcija Adriatic Audience Award i Kino Evropa.

Uz to, selekcija Kino Evropa nam ove godine donosi nacionalnu premijeru novog filma Rubena Ostlunda Trougao tuge, dobitnika Zlatne palme na festivalu u Kanu, koja je rezervisana za poslednje veče festivala, 27. avgusta na Kanli Kuli.

Već drugu godinu za redom, nastavlja se uspješna saradnja u okviru Mreže festivala Jadranske regije, pa će ove godine, odmah nakon festivala u Sarajevu, novska publika imati priliku da u selekciji Adriatic Audience Award pogleda četiri ekskluzivna naslova.

U pitanju su portugalski Alma Viva premijerno prikazan na ovogodišnjem festivalu u Kanu, rumunski Intregalde sa prošlogodišnjeg festivala u Kanu, holandski Rozi mjesec koji je premijeru imao prije par mjeseci na festivalu Tribeca, te gruzijski Mokri pijesak premijerno prikazan na prošlogodišnjem festivalu u Lokarnu.

Fokus selektora udruženih festivala iz Sarajeva, Herceg Novog, Beograda i Zagreba opet su bile zemlje manjih produkcija, filmovi specifičnih filmskih izraza i emotivnih priča koje pozivaju prije svega na razumijevanje posebnih pojedinaca, ali i na međusobno razumijevanje među ljudima i pomirenje, ističe koselektor programa Mreže festivala Jadranske regije, reditelj Ivan Bakrač.

Publika na tvrđavi Forte Mare, kao i online, širom čitave Crne Gore, imaće priliku da ocijeni ova ostvarenja i učestvuje u odluci o dobitniku nagrade Adriatic Audience Award. Odluka o nagradi biće donijeta sabiranjem glasova publike iz sve četiri zemlje čiji festivali su članovi Mreže festivala Jadranske regije: Sarajevo film festival, Zagreb film festival i Festival autorskog filma u Beogradu i Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival. Ova selekcija nastavak je saradnje najvećih regionalnih festivala filma, koja je započeta 2021. godine, a podržana kroz program Kreativna Evropa.

Kino Evropa je prepoznatljiv kao izuzetno posjećen revijalni program najuspješnijih filmova u protekloj sezoni prestižnih evropskih festivala.

Osim dobitnika Zlatne palme, Trougao tuge, koji će biti prikazan na Kanli kuli, ostali kanski naslovi očekuju nas u ljetnjem kinu tvrđave Forte Mare. Biće prikazani Zvijezde u podne Kler Deni, koji je dobitnik Gran Prija, kao i južnokorejski Odluka o odlasku, Parka Čan-Vuka, nagrađenog za režiju. Pored kanskih nagrada, u ovoj selekciji je i Alkaras Karle Simon, špansko-italijanska koprodukcija nagrađena Zlatnim medvjedom na Berlinaleu.

Selektorka, producentkinja Jelena Mišeljić je u program uvrstila i nove filmove nekih od vodećih evropskih autora današnjice, i to: Nemiri na ostrvima katalonskog reditelja Alberta Sere, austrijski Rimini Urliha Zajdla i rumunski Magnetna rezonanca Kristijana Munđiua.

35. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival biće održan od 22. do 28. avgusta 2022. godine, pod sloganom „Mi smo djeca filma“. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg-fest“.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije