5.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Na otoku Gospe od Škrpjela proslavljena Velika Gospa

Tradicionalno obilježavanje Blagdan Velike Gospe, Uznesenja Blažene Djevice Marije, još u ranim jutarnji satima najavila su zvona brojnih crkava u Boki Kotorskoj.

U prisustvu mještana, hodočasnika i turista najsvečanije je bilo na otoku Gospe od Škrpjela.

Centralnu svetu misu služio je don Pavao Medač. Za potpuni ugođaj potrudio se zbor Svetog Matije iz Dobrote.

Velika Gospa – obilježavanje na Gospi od Škrpjela

„Velika Gospa posebno se slavi ovdje na otoku, Gospa od Škrpjela koje je najznačajnije svetište istočnog dijela Jadrana. To je biser Boke Kotorske, „ploveća“, jedinstvena pinakoteka na Jadranu koja šalje jednu divnu poruku.

Naime, braća Martešići još 1452. godine, su na hridi našli sliku Bogorodice. Više od dvjesto godina se na tom mjestu potapaju stari brodovi i kamenje. Koliko je bilo potrebno vjere, truda, nade, i to je poruka nama. Naši preci su imali čvrstu nadu da će na tom njihovom trudu, na nasutom otočiću nakon dvjesto godina izrasti jedna predivna crkva koja će povezivati i ujediniti ljude iz svih krajeva svijeta… “ – kazao za naš portal upravitelj Gospe od Škrpjela don Srećko Majić.

Velika Gospa 2022. don Srećko Majić

Katolički vjernici u Crnoj Gori danas su proslavili blagdan Velike Gospe svetim misama na otoku Gospe od Milosti, u tivatskom zalivu i u Baru, u benediktinskom samostanu Gospe Ratačke.

Najčitanije

rsojevka