24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Filmski festival HN: Predstavljen film “Smrt djevojčice sa žigicama”

Predstavljen film Smrt djevojčice sa žigicama – foto CG News

Na četvrtoj press konferenciji 36.Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival predstavljen je film “Smrt djevojčice sa žigicama” koji je rađen prema istoimenom romanu Zorana Ferića, a u režiji Gorana Kulenovića.

Iz selekcije dokumentarnog filma predstavljen je film “Palma nostra”autorki Jane Radan i Vesne Kujović, dok su iz studentske selekcije predstavljeni filmovi “Sto posto čovek” Jane Švarc (FDU Beograd) i “Čekaj me ovde” Alekse Borkovića (FMK Beograd)

“Smrt djevojčice sa žigicama” je, kako se navodi u saopštenju, ekranizacija prvog romana i prvog bestselera Zorana Ferića, nagrađivanog hrvatskog književnika koji svojim specifičnim bizarnim, grotesknim, morbidnim i crnohumornim stilom već dvije decenije privlači čitaoce iz cijelog regiona.

Knjiga je bila ozbiljan hit, i ekranizovati je veliki izazov za reditelja Kulenovića (tvorca, po mnogima najboljih hrvatskih serija ikada “Bitanga i princeza” i “Crno- bijeli svijet”.

Autor je naveo da je veliki fan Ferine knjige, i sve što je u njoj, jako je dobro.

“Prvo je trebalo donijeti odluku kako uopšte krenuti, ali smo se brzo dogovorili, jer sam rekao, hajde da radimo čisti krimić, pa ćemo vidjeti šta se može uz kriminalističku istragu dodavati I šta možemo uklopiti. Međutim, i tu smo možda malo pretjerali, jer sam neke scene smanjivao nakon Pule, izrezao samo još 6 minuta, jer sam imao osjećaj da smo previše toga “nakrcali” u film. Tako da, najteže je bilo odlučiti šta ubaciti”, kazao je Kulenović.

Pored toga što je reditelj i scenarista, i montažer je filma, ali kako je sve radio po fazama, to mu nije predstavljalo problem.

“Ja sam navikao tako da radim još od “Bitange i princeze”, i meni je to potpuno normalno, a kako sam kao reditelj sitničav, sigurno da bih gnjavio montažera, za svaki rez, i onda sam shvatio da je lakše da radim sam sa sobom. Meni je tehnički logično da reditelj, bez obzira da li fizički montira ili ne, odlučuje baš o svakoj sitnici”, naveo je Kulenović.

U filmu ‘Smrt djevojčice sa žigicama’ igraju Ozren Grabarić, Goran Navojec, Jelena Lopatić, Borko Perić, Slavko Juraga, Luka Petrušić, Slavko Sobin, Nikša Butijer, Iva Babić, Dušan Kovačević i Elma Juković, koja se pojavljuje u ulozi transseksualne prostitutke Marinele.

Izvor:CG News

Najčitanije