20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečano otvoren 36. Hercegnovski filmski festival – Montenegro Film Festival

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival (FFHN-MFF)  svečano je otvoren 22. avgusta na Kanli kuli. Tokom sedam festivalskih dana, ljubitelji filmske umjetnosti će imati prilike da vide oko 80 filmova u nekoliko selekcija.

Među zidinama starog grada, već 36 godina slavimo filmsku umjetnost, i doprinosimo njenoj popularizaciji , kazao je na otvaranju predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić.

Herceg Novi je bio i ostao mjesto susreta, velikih stvaralaca, ali i oaza mira glumcima, rediteljima, scenaristima, koji su u našem gradu pronašli svoj drugi dom, dodao je Katić.

Publici se obratila i Maša Vlaović, ministarka kulture i medija u Vladi Crne Gore, koja je kazala da je Hercegnovski filmski festival svojim kvalitetom i umjetničkim dometima zavrijedio status festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, koji postaje sve važniji filmski događaj i van granica naše države.

Filmski-festival-Herceg Novi 2023. – foto CG News

Otvaranje je nastavljeno programom „Glumci pjevaju“ u kojem se publika nostalgično podsjetila na neke od najznačajnijih kompozicija pisanih za jugoslovenske filmove.

Seka Sablić foto CG News

Nakon toga je srpskoj i jugoslovenskoj glumici Jelisaveti Seki Sablić uručena nagrada „Milan Žmukić“ za izuzetan doprinos regionalnoj i evropskoj filmskoj umjetnosti ovom festivalu.

Najčitanije