21.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Filmski zapisi o Tivtu u Gradskoj bliblioteci

Filmski zapisi o Tivtu u Gradskoj bliblioteci

Novi računar sa arhivskom kinematografskom građom postavljen je juče u prostorijama Gradske biblioteke Tivat, u okviru projekta „Kinoteka u svakom gradu“.

Projekat je realizovan u saradnji Opštine Tivat, JU Crnogorska kinoteka i JU Gradska biblioteka Tivat, a zahvaljujući kome će građanima Tivta biti omogućen pristup materijalima nacionalnog filmskog arhiva Crne Gore.

Korisnicima će biti omogućeno da pristupe filmskim materijalima od istorijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovnog i naučnog značaja, tačnije imaće mogućnost neograničenog pregledavanja arhiva, dok će za dalje korišćenje biti neophodna saglasnost Kinoteke, zbog regulisanja autorsko-producentskih prava. Takođe, po zahtjevu korisnika biće moguć pregled i prikazivanje arhiviranih filmskih materijala u edukativne svrhe u prostorijama ustanova kulture.

“Sada će građanima Tivta biti omogućeno da u prostorijama biblioteke, pogledaju i bogatu arhivsku filmsku građu koja je vezana za ovaj grad, da vide kadrove iz prošlosti grada i ljude koji su obilježili određeni period u gradu.“- istakao je tim povodom juče predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović.

On je izrazio uvjerenje da će Gradska biblioteka urediti poseban prostor u kojem će biti omogućeno kvalitetnije prikazivanje filmskih zapisa iz prošlosti, te da će Opština pomoći da taj projekat zaživi.

Direktorica Gradske biblioteke Vesna Barbić istakla je da je riječ o veoma značajnom projektu koji će upotpuniti ponudu ove institucije i doprinijeti da se građani više zainteresuju za prostor biblioteke, koja ima jako bogat bibliotečki knjiški fond.

Direktor Crnogorske kinoteke Goran Bjelanović kazao je da je realizacijom ovog projekta, Tivat dobio Crnogorsku kinoteku u svom gradu.

“Cilj nam je da Crnogorska kinoteka zaista postane crnogorska. Sve dok je ona samo u Podgorici, osuđena na jedan prostor, ona pripada samo privilegovanima. Ovo je put da ona dođe u svaki grad” – istakao je Bjelanović.

On je pojasnio  da će građanima biti dostupni dugometražni i kratkometražni igrani filmovi, ali i višedecenijsko sjećanje na sve crnogorske gradove, dodajući da je riječ o “tragu u vremenu”.

Direktorica Centra za kulturu Tivat Dijana Sindik kazala je juče da je i ta institucija sa Crnogorskom kinotekom dogovorila saradnju, te da će prvi projekat biti prikazivanje dokumentaraca čuvenog autora, Tivćanina Krsta Škanate.

Izvor:S.L.

Najčitanije