16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

DPS Herceg Novi: Sjednice SO Herceg Novi se ne sazivaju, problem u koaliciji na vlasti?

Herceg Novi -foto TO HN

Već smo se oglašavali po pitanju ne sazivanja Skupštine opštine Herceg Novi, tačnije o nepoštovanju zakonske obaveze o sazivanju Skupštine najmanje jednom u tri mjeseca.

Ponovićemo, od 01.01.2022. godine Skupština opštine Herceg Novi je imala samo jednu redovnu sjednicu i to 07.04.2022. godine, saopšteno je danas iz Opštinskog odbora DPS Herceg Novi.

U međuvremenu je najavljen Kolegijum predsjednika Skupštine opštine Herceg Novi vjerovatno kao uvod u održavanje sjednice u skorije vrijeme.

“Ali, propuštene su prilike da odbornici iskažu svoje mišljenje o mnogim bitnim pitanjima od interesa za građane Herceg Novog. Propuštena je prilika i da odbornici kažu svoje mišljenje o programu priprema za ovu turističku sezonu. Propuštene su prilike da građani čuju što o aktuelnoj situaciji misli lokalna vlast a što opozicija.

Zašto se nije sazivala Skupština opštine Herceg Novi?

Čelnici lokalne vlasti saopštavaju putem svojih medija da ne postoji ni jedan problem. Sve je u najboljem redu po njihovim rječima. Koalicija na vlasti nikada stabilnija, finansijska situacija izvanredna, planova na pretek.

Pa zašto se to nije saopštilo na sjednici Skupštine, jedinom mjestu mjerodavnom da se sve to iznese.

DPS HN

Zahvaljujući Zakonu o zaštiti ličnih podataka i slobodnom pristupu informacijama, poslije kraćeg nadmudrivanja, u posjedu smo informacija o radu javnih preduzeća i ustanova koje su inače planirane da se razmatraju na Skupštini. Dakle, većina materijala je sprema. A Skupština je tek u najavi. Problem je u samoj koaliciji na vlasti.

Poznato nam je da su jedine dvije odbornice SNP-a napustile tu partiju a ona je konstituent koalicione vlasti. Da li je SNP i dalje u koalicionoj vlasti? Ima li koaliciona vlast većinu koja joj je potrebna za donošenje odluka? Ili se, možda, formira neka druga većina.

Bez obzira na sve političko-matematičke kombinacije, gađani Herceg Novog ne zaslužuju da se ne održavaju sjednice sa odbornicima za koje su oni glasali.

Utisak je da se ipak bitne odluke za lokalnu vlast ne donose tamo gdje je jedino ispravno, u Herceg Novom. Prije će biti da se o tome odlučuje u Podgorici ili na Cetinju. Ili možda mnogo bliže, na Toploj.

Gdje god da se donose i ko god da ih donosi mora da se zna da je interes građana prije svih drugih.

Koalicija na vlasti u Herceg Novom treba da zna das u sjednice Skupštine opštine demokratska tekovina koju treba poštovati i truditi se da se redovnim održavanjem omogući odbornicima da iskažu svoje stavove a građanima da budu upoznati sa rješavanjem njihovih životnih pitanja” navod se u saopštenju Opštinskog odbora DPS Herceg Novi.

Najčitanije