22.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Formiran Odbor za obilježavanje jubileja Bokeljske brigade

Boka Kotorska panorama

Povodom navršavanja 80 godina od formiranja Prve bokeljske NOU brigade, predstavnici boračkih organizacija Herceg Novog, Tivta, Kotora, Budve, Nikšića i Trebinja formirali su Odbor za organizaciju 80. godišnjice za obilježavanje ovog značajnog jubileja.

Za predsjednika Odbora izabran je Ljubenko Borović iz Kotora, potpredsjednik SOBNOR-a Crne Gore. Za potpredsjednika je izabran Đorđije Zloković, a za sekretara Gojko Matijašević. Za članove Odbora izabrani su Milan Vajagić, Petar Uljarević, Slobodan Stojanović, Mato Brguljan, Aleksandar Vučić, Niko Zec, Milan Basta, Rajko Ćapin, Miroslav Morić i Ivan Koprivica. Dogovoreno je da se akademija održi u Herceg Novom.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje jubileja Ljubenko Borović podsjetio je da su u sastavu Prve bokeljske NOU brigade, u najvećem dijelu, bili građani opština Kotor, Herceg Novi, Budva, Tivat i Trebinje, kao i građani mjesta kroz koje je ova brigada prošla i učestvovala u oslobađanju najvećeg dijela opština u Crnoj Gori i šire.

-Kako su borci ovih opština i njihovi potomci i poštovaoci istinski sljedbenici ideja NOB-a i KPJ, oni osjećaju obavezu i dužnost prema ljudima koji su dali svoje živote ili učestvovali u borbama za slobodu Jugoslavije, a posebno Crne Gore. Djelovanja ove brigade obavezuju nas da se sa pijetetom i dužnim poštovanjem prisjećamo njenih boraca s obavezom da se nikad ne zaborave jer su svoje živote žrtvovali za slobodu domovine. Išli su da oslobađaju ne samo opštine Crne Gore, nego i šire kao vitezovi bez straha i mane, radi čega su i zaslužili da ih se sjećamo i ne zaboravimo ih – kazao je Borović.

On je pozvao boračke organizacije opština i građane da razmijene mišljenja i saznanja o eventualnim živim borcima Bokeljske brigade, te da dostave njihova imena Organizacionom odboru za obilježavanje ovog jubileja.

Borović je podsjetio da je ova brigada formirana 5. oktobra 1944. u Konjskom (Zupci), opština Trebinje, a na prvom zasijedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Crne Gore i Boke, održanog 1943. u Kolašinu, ovu ideju je prvi put javno iznio delegat iz Boke Mato Petrović, koji je pored ostalog istakao: „Boka ima danas toliko boraca da bi mogla formirati Bokeljsku brigadu. Ja mislim da bismo narodu Boke ispunili želju formiranjem te bokeljske brigade i da bi na taj način ta prva brigada stvorila i drugu brigadu“.

-Ideju o potrebi formiranja veće operativne jedinice ponovio je na drugom zasijedanju ZAVNOCG i Boke vijećnik iz Boke Dušan Radonjić sljedećim riječima: „Narod vjeruje da nije daleko dan kada će narodnooslobodilačka vojska stupiti na tle Boke. Pozdravljam odluku Štaba II udarnog korpusa da se formira Bokeljski bataljon, a mi ćemo se potruditi da ovaj bataljon naraste u Bokeljsku brigadu“ – kaže Borović.

dan sjećanja bokeška brigada

Prva bokeljska brigada formirana je na osnovu naredbe Štaba II udarnog korpusa NOVJ br. 518 od 29. septembra 1944, kada je određen i komandni kadar. Vrhovni štab NOV i POJ na prijedlog ovog štaba odobrio je i naredio formiranje Prve bokeljske NOU brigade. U sastav ulazi Udarna grupa od tri bataljona koji su se nalazili u sastavu Primorske operativne grupe i novopridošli dobrovoljci iz Boke Kotorske i Crnogorskog primorja. Na osnovu ovašćenja Štaba II udarnog korpusa, sam čin formiranja Bokeljske brigade izvršio je Štab POG na dan 5. oktobra 1944. u selu Konjskom u prisustvu političkog komesara POG Boška Đuričkovića.

Tom prilikom brigada je imala četiri bataljona i oko 800 boraca, koji su se tokom svog borbenog djelovanja povećavala, jer je to bio odraz stvarnog raspoloženja naroda Boke prema NOP-u, da bi do kraja ratovanja brojčano narasla na preko 3.000 boraca. Za svoje zapažene uspjehe u borbi protiv okupatora i domaćih izdajnika i za dosljedno sprovođenje politike bratstva i jedinstva, dobitnik je značajnog narodnog priznanja u vidu dva visoka odlikovanja, Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom i Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije