22.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježen jubilej 75 godina formiranja Bokeljske brigade

Foto RHN

Svečanom akademijom u dvorani “Park” danas su evocirane uspomene na 5. oktobar 1944. godine kada je u selu Кonjsko na Zupcima kod Trebinja formirana NOU Bokeljska brigada, čiji je prvi komandant bio Božo Jovanović.

U ime domaćina svečanosti, Opštine Herceg Novi učesnike i brojne goste je pozdravila potpredsjednica Danijela Đurović, poručivši da su vjera u budućnost, snaga mladosti i zajedništvo, bez obzira na pol i nacionalnost, ideali slobode i pravde, nosili hrabre mladiće i djevojke naprijed u borbi za oslobođenje skoro svih gradova Crne Gore.

– Sjećajući se svih koji su zajedno, hrabro i ponosno stajali u stroju Bokeljske brigade na ovaj jubilej iskazujemo duboko poštovanje i zahvalnost za sve što su učinili i potvrđujemo da se i mi zauzimamo za iste principe i ideale –antifašizam, mir i slobodu. Malobrojni borci koji su ovdje sa nama i istorijske lekcije koje smo dužni da pamtimo, opominju da borba za slobodu i mir nikada nije zauvijek dobijena, i da je ona najvažniji zadatak svake generacije, poručila je Đurovićka.

O osnivanju brigade i njenom putu od  Ledenica, Кotora, Budve i Bara do Danilovgrada , Podgorice, Bijelog Polja, Prijepolja i Metohije, govorio je predsjednik organizacionog odbora – profesor Ljubenko Borović iz Кotora.

– Bokeljska brigada je od formiranja do završetka rata i do kraja revolucije hrabro i časno, sa primjernim osjećanjem za politički rad sa narodom, izvršavala postavljene zadatke. U okršajima na početku njenog ratnog djelovanja na Ledenicama, gdje su vođene žestoke borbe sa Njemcima i četnicima, i pored ogromnih sopstvenih gubitaka, nanijeli su neprijatelju značajne gubitke. Zatim su uslijedili pokreti po bespućima i borbe za Boku, za Podgoricu. Na Metohiji su bili izloženi napadima balista, no i pored toga borci ove brigade su uspijeli da uspostave stabilnost i prisne odnose sa ogromnim dijelom stanovništva. Borci Bokeljske brigade stali su uz rame proslavljenih brigada Jugoslavije u dosljednom spovođenju borbenih zadataka. Brigada je dobila značajna priznanja među kojima su „Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom“ i „Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem, podsjetio je Borović, poručivši da je ovakavo podsjećanje na hrabrost i mladost tih boraca svojevrstan spomenik o sudbini jedne generacije.

Predsjednik SUBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević je istakao da je ovo jedan od najsvjetlijih datuma u novijoj istoriji naše Boke i Crne Gore.

– Prošlo je 75 godina od formiranja prve bokeljske brigade, kada je narod Boke i Crnogorskog primorja snagom slobodarskih uvjerenja ustao protiv fašističkih okupatora, dajući puni doprinos oslobođenju od fašizma, ne žaleći živote za oslobođenje svog kraja i svoje zemlje. Danas se sa ponosom i poštovanjem prisjećamo tih sudbonosnih dana i vremena koje su krvlju ispisali. Borci Bokeljske brigade utrli su put ka slobodi i dali svoj puni doprinos oslobađanju od fašizma. Velika je odgovornost naše generacije i  mladih pokoljenja da sačuvamo ideju antifašizma i da se borimo  za svijetle tekovine NOB-a, jer tako branimo našu budućnost i ispunjavamo amanet slavnih predaka da čuvamo stečenu slobodu, poručio je Radojević.

Na akademiji su uručene zahvalnice živim borcima brigade: Vitomiru  Vujnoviću,  Aleksandru Acu Dragićeviću, Jeftu Musiću, Jovanu Toškoviću, Nikoli Prijiću i Anđi Radulović Mujanović  iz Herceg Novog, Antoniju Tonćiju Denderu i Peru Miloševiću iz Кotora,  Lazaru Boreti  i Miroslav Mirku Luketiću iz Budve. U prigodnom programu učestvovali su članovi КUD-a „Igalo“ i učenici hercegnovskih osnovnih škola.

Jutros su predstavnici bokeljskih opština Herceg Novi, Кotor, Tivat i Budva, sa delegacijom boraca iz Trebinja, položili vjence i cvijeće kod zgrade nekadašnje osnovne škole na Кonjskom, gdje je prije 75 godina formirana Bokeljska brigada.

Izvor:Radio HN

Najčitanije