9 C
Kotor

Slušaj online radio

Forte mare i Kanli kula otvorile kapije

Forte mare – Buđenje ljeta 2017. foto Boka News

Srednjovjekovne tvrđave Kanli kula i Forte Mare u Herceg Novom od juče su otvorene za posjetioce. Kako obavještavaju iz JUK Herceg fest, posjetioci će imati priliku da obilaze tvrđave svakog dana od 9 do 19 sati. Ulaznica za individualne posjete je dva eura, a za grupne jedan euro.

Kule su poslednjih decenija korišćene kao ljetnje kino, odnosno kao Ljetnja pozornica. Prošle godine posjetilo ih je više od 77 hiljada gostiju – Kanli kulu 41.660 posjetilaca, a Forte Mare 35.400.

kanli kula foto youtube

Kanli kula ili Krvava kula nastala je 1539. godine, u vrijeme turske vlasti. Kula je sanirana poslije zemljotresa, a danas je jedna od najljepših ljetnjih pozornica na Jadranu, i može da primi 1.500 posjetilaca. Počelo je i snimanje scena za digitalni sadržaj kojima će biti obogaćena ponuda na Kanli kuli.

Tvrđava Forte Mare ili morska tvrđava dominira gradom. Sagrađena je uz samo more, na čvrstim morskim stijenama. U njenom podnožju nalazi se izvor koji su borci Svete lige 1687. godine iskoristili, ostavivši grad bez pijaće vode, i na taj način ubrzali njegovo osvajanje. Na mermernoj ploči, koja se nalazi iznad izvora, uklesani su stihovi pjesnika Alekse Šantića iz 1906. godine, posvećeni Boki.

Najčitanije