13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Forte Mare za sve ljubitelje filma od večeras…

Forte Mare – foto Boka News

Tvrđava Forte Mare u Herceg Novom, najljepša pozornica na otvorenom na Jadranu,  od danas, 7. jula,   za sve ljubitelje filma ponovo postaje ljetnje kino.

Prva kino projekcija  u ovoj sezoni  “ZALEĐENO KRALJEVSTVO”  sa početkom u 21 sat,  biće poklon za  mališane.

Svake večeri prikazivaće se po dva filma, sa terminima od 21 sat (filmovi za djecu)  i 23 sata (najnovija ostvarenja svjetske kinematografije).

Ulaznice po cijeni od 3 eura prodaju se na ulazu u  kino.

Tvrđava Forte Mare – Forte di mare, sagrađena je uz samo more, na čvrstim morskim stijenama, izgrađena je u periodu od 14. do 17. vijeka a konačne obrise dali su joj Austrougari 1833. godine.

U tvrđavi su sačuvani ostaci utvrđenja iz bosanskog perioda (grbovnik bosanskih velmoža isklesan na velikom kamenu). U samom podnožju tvrđave nalazi se izvor vode, koji su borci Svete lige (mletačke, papske i španske dpžave) 1687. godine iskoristili, ostavivši grad bez pijaće vode, i na taj način ubrzali osvajanje Novog.

Na mermernoj ploči koja se nalazi iznad samog izvora, uklesani su najljepši stihovi, koji su posvećeni Boki, stihovi pjesnika Alekse Šantića iz 1906. godine.

Svojom arhitektonskom cjelovitošću tvrđava dominira gradom. U ljetnom periodu koristi se kao kulturno-zabavna scena ( ljetnje kino, disko klub i sl.)

 

Najčitanije