25 C
Kotor

Slušaj online radio

Francuska zaplijenila britanski ribarski brod

Ribarski brod / IlustracijaIzvor: EPA / Autor: VICKIE FLORES

Velika Britanija osudila je u četvrtak francusku zapljenu britanskog ribarskog broda u francuskim vodama, u kontekstu spora oko prava na ribarenje nakon brexita koji se sve više zaoštrava.

Francuska ministrica za more Annick Girardin kazala je da je brod zaplijenjen tijekom rutinskih kontrola u vodama kod Le Havrea tijekom noći i da mu nije dopušteno ribarenje u francuskim teritorijalnim vodama. Drugi britanski brod dobio je usmeno upozorenje.

Protiv njegova kapetana mogla bi biti podnesena kaznena prijava, a ulov mu je zaplijenjen, navodi francusko ministarstvo.

Organizacija engleskih ribara smatra da se brod možda pogreškom ne nalazi na popisu brodova kojima je dopušteno ribarenje.

Potez je znak francuske odlučnosti da ne popusti u sporu s Britanijom ne bude li napretka u pregovorima.

Pariz je zaprijetio sankcijama koje uključuju dodatne carinske provjere britanske robe, povećanje carina te čak smanjenje izvoza električne energije.

“Ovo nije rat, ali je bitka”, rekla je Girardin za RTL radio.

Britanska vlada ocijenila je da je francuska reakcija “razočaravajuća i neproporcionalna” i da “nije ono što bi očekivali od bliskog saveznika i partnera”.

Pariz tvrdi da je Britanija odbila odobriti francuskim ribarima sve dozvole za ribarenje u britanskim vodama na koje imaju pravo, dok London tvrdi da izdaje dozvole onim brodovima koji ispunjavaju kriterije.

“Sada moramo govoriti jezikom sile, jer izgleda da je to jedino što ova britanska vlada razumije”, rekao je francuski državni tajnik za europske poslove Clement Beaune za CNews.

Girardin je naglasila da Francuska ne može obustaviti izvoz struje Britaniji, ali mogla bi povećati carine.

Barrie Deas, čelnik britanske Nacionalne federacije organizacija ribara, ocijenio je za BBC da Pariz želi eskalirati spor jer se približavaju francuski predsjednički izbori.

Izvor:Hina

Najčitanije