8 C
Kotor

Slušaj online radio

Francuski skiper oprostio se od svoje vjerne suputnice: uginula je Monique, kokoš s kojom je plovio oceanima

Francuski skiper – GUIREC SOUDÉE I MONIQUE

Francuski solo skiper Guirec Soudée objavio je neobičnu vijest – uginula je Monique, kokoš koja ga je pratila tijekom pet godina brojnih jedriličarskih avantura uključujući i 130 dana Grenlanda, prenosi yachtingworld.com. Zbog njih je privukla pažnju mnogih francuskih medija koji su o njoj pisali i izvještavali, a njene morske putešestvije zapisane su i u dvije knjige za djecu.

Mladi bretonski mornar i pustolov Soudée posvojio je Monique 2015. godine dok je bio na Kanarskim otocima gdje je radio u outdoor turizmu. Kokoš je tako postala prava atrakcija jer je s njim jedrila na dasci, na kajaku, te na njegovoj jedrilici.

– Tijekom 28 dana prelaska Atlantika snijela je 25 jaja. U početku sam mislio da, ukoliko bi mi išla na živce, mogu je spremiti za ručak, ali navikao sam na nju i postala mi je pravi ljubimac – ispričao je u jednom intervjuu.

Tijekom dugog neplaniranog boravka na Grenlandu, kada se opskrbio s tek 40 kg riže za sebe, 60 kg sjemena za Monique i 2000 litara goriva za grijanje i struju jer solarni paneli njegove jedrilice nisu funkcionirali tijekom polarnih noći, Monique ga je spasila jajima.

Pričao je kako bi poludio sam u ledenom okruženju da nije bilo nje. Nakon te avanture, Monique je nastavila ploviti s mladim skiperom na prekooceanskim avanturama što je ovaj prenosio na Facebooku i Instagramu prikupivši velik broj pratitelja. Svojedobno je zbog nje završio u zatvoru na Tahitiju kada je vladala ptičja gripa.

Monique je uginula s devet kokošjih godina.

Najčitanije