16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Gastro Boka – Arancini

Arancini ili orancini, ušećerene kore naranče, je tradicionalna primorska grickalica, za koju vjerujemo da ste je makar jednom probali. Kad se rade od limunove kore nazivaju se limuncini, a pripremaju se, istina puno rjeđe, i od kore grejpa.

Arancini su se u prošlosti najčešće pripremali zimi za svečanosti i nudili gostima kao “bomboni”. Domaćice su ih koristile i tokom čitave godine kao dodatak kolačima. Navodno su stari Rimljani arancine i ušećerene bademe darivali prijateljima.

Arancini se i danas pripremaju za kućne potrebe. Međutim, oni su postali i zanimljiv tržišni proizvod. Na tržištu se pojavljuje sve više proizvođača arancina koji nude kao suveniri (Hrvatska).

Iako ima više recepata za pravljenje arancina, ušećerenih kora od naranči, objavljujemo jedan, čini nam se, vrlo jednostavan recept.

Sastojci i postupak pripremanja

Sastojci potrebni za pripremu arancina:

  • ½ kg kora od naranče (naračna ne smije biti prskana)
  • ½ kg šećera
  • šećer za posipanje
  • masni papir

Kore naranče izrežu se na rezance, širine 1/2 cm, i kratko prokuhaju u vodi (samo da baci ključ). Vruća voda iz lonca zamijeni se hladnom vodom i ovaj postupak kuhanja i zamjene vode ponavlja se tri puta. Poslije trećeg, kratkog prokuhavanja odstranjuje se unutarnji dio kore (bijeli dio).

Kore se potom izvagaju i dodaje im se ista količina šećera. Smjesa potom treba da odstoji 24 sata. Nakon toga u smjesu se dodaje voda (½ dcl vode na ½ kg kora) i sve se kuha na laganoj vatri. Kad ispari sva voda i šećer se upije u kore, kore se pažljivo vade.

Kore se potom uvaljaju u šećer za posipanje. Svaku koricu treba posebno odvojiti, složiti na masni papir i ostaviti da se dobro osuše. Nakon sušenja kore se slažu u staklene tegle.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije