15 C
Kotor

Slušaj online radio

Gastro Boka – Liker od lavande

Lavanda
Lavanda

Lavanda je mediteranska biljka koja se upotrebljava već preko 2000. godina. Poznato je da su još stari Grci prepoznali blagotvorna ljekovita svojstva ove posebne biljke.

U svijetu postoji preko 30 vrsta lavande. Za proizvodnju likera treba odabrati najbolje cvjetove ove divlje samonikle biljke čiji je stađon ovih dana. Sjedinjenjem rakije – loze te cvijeta divlje lavande uz dugo odležavanje dobiva se nevjerojatan okus i miris lavande.

Lavanda
Lavanda

Liker od lavande nazivamo i anti stres liker jer dokazano je da cvijet lavande pozitivno utieče na smanjenje stresa. Liker od lavande preporučuje se piti rashlađen.

Liker od lavande

Očistiti cvjetove lavande od stabljika,i isjeckati.

Uzeti jednu veliku teglu i redati red lavande,red šecera.

Ostaviti teglu na sunce da bi se secer rastopio uz svakodnevno mjesanje. Kad se šecer otpi usuti do vrha tegle rakiju lozu. Kad budete liker sipali u flaše procjedite ga.

Liker od lavande
Liker od lavande

Zanimljivost

Na području Hercegovine u posljednjih godinu dana krče se vinogradi i traži mjesto više da bi se zasadile plantaže lavande i smilja, jer su proizvođači šansu za brzom zaradom prepoznali u uzgoju ovih kultura, koje plasiraju, uglavnom, u Ameriku.

Samo na području Trebinja pod lavandom smiljem je više od 50 plantaža, a proizvodnja ljekovitog bilja širi se i u opštinama Bileća i Ljubinje.

Hercegovina plantaže lavande
Hercegovina plantaže lavande

Najčitanije