10 C
Kotor

Slušaj online radio

Gastro fešta na Pjaci od muzeja: Uz bedeme i crkve, i krempita brend Kotora

Gastro fešta – foto B.Marković – Dan

Gastro manifestacija koja promoviše i čuva od zaborava tradicionalni recept kotorske krempite; “Kotorska pašta 9”, održana je u petak veče u Starom gradu, na Pjaci od muzeja i okupila je brojne ljubitelje ove slatke delicije. Na fešti je posluženo 720 krempita spravljenih po staroj kotorskoj recepturi, a za dobro raspoloženje pobrinule su se kotorske klape “Maris” i “Inkanto”. Otvarajući feštu vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije (TO) Kotor Jovan Ristić poručio je da se radi o manifestaciji koja se iz godine u godinu razvija i postaje jedan od brendova grada.

– U prilog tome je i činjenica da kada je Dragana Knežević sa svojim saradnicima osnovala ovu manifestaciju, vrlo malo ljudi u Kotoru se bavilo proizvodnjom krempita na tradicionalan način. Međutim, danas je kotorska pašta nezaobilazan dio svake proslave i nalazi se na meniju većine restorana, rekao je Ristić pozdravljajući prisutne.

Predsjednica Mjesne zajednice (MZ) Stari grad Dragana Knežević uz dobrodošlicu Kotoranima i gostima, naglasila je da se manifestacija održava deveti put zaredom.

-Ponosni smo što smo uspjeli da paštu vratimo na naše trpeze, kao i na to što smo je predstavili i izvan grada. Sada se kotorska pašta može probati i u Beogradu, Zrenjaninu, Novom Sadu… Sastavni je dio turističkih vodiča i biltena koje izdaje Nacionalna turistička organizacija (NTO). Kotor je prepoznat po palatama, bedemima, crkvama, ali i po poslasticama. Uz kotorsku paštu ovoga puta, biće poslužena još jedna poslastica a to je Dobrotska torta, pa pozivam stanovnike MZ Dobrota da i oni organizuju manifestaciju u čast toj poslastici. Iduće godine Kotorska pašta će imati svoj jubilej. Vjerujem da ćemo ga proslaviti kako dolikuje, naglasila je Knežević.

Na “istorijat” fešte podsjetila je moderator programa Slađana Vučetić navodeći da su priču o kotorskoj pašti započeli na Parilu 2014. godine, prošetali su do kafane “Dojmi”, bili na Pjaci od kina, na Pjaci od sata. Gosti su im bili mnogi kulturni radnici, publicisti, gastronomi, istoričari, etnolozi, turistički radnici…

Gastro fešta – foto B.Marković – Dan

– Nije nas spriječila ni korona, nego smo nastavili dalje,a posebno smo ponosni jer smo bili gosti CIM foruma koji je prvi put organizovan ove godine u Kotoru. Naravno sve ovo nijesmo mogli uraditi bez naših dragih sugrađanki Melite, Branke, Violete, Radojke, Vjere, Nade, Sandre koje su pripremile pašte za ovu manifestacije. Možemo reći da smo kao organizatori ostvarili naš cilj; sačuvali paštu od zaborava i vratili je na naše trpeze, a i šire, konstatovala je Vučetić.

Naglasivši da je civilizacijski način života u nekadašnjem Kotoru obilježila i Kotorska pašta, istakla je ponos organizatora zbog uspjeha da ovu deliciju vrate na trpeze i sačuvaju od zaborava, uz zahvalnost svima koji su im pomagali na razne načine, uključujući i medije.

-Dio su našeg zajedničkog uspjeha, kazala je Vučetić, a sva prisutna djeca dobila su lijepo upakovane, male Dobrotske torte koje im je uručila Dragana Knežević.

Organizator devetog izdanja ove gastro manifestacije koja se tradicionalno organizuje u predsezoni bila je MZ Stari grad. Pokrovitelji su Opština Kotor, Turistička organizacija Kotor i JU Kulturni centar “Nikola Đurković”.

Gastro fešta – foto B.Marković – Dan

Kotorska pašta ima tri kore, najpoznatija meštrica Melita

Bokeška kužina obiluje slatkim i slanim delicijama, a među njima je jedna od najpoznatijih kotorska pašta koju u ponudi imaju skoro svi restorani u gradu. I dok je mnogi nazivaju krempitom, postoji razlika u izradi kotorske pašte i klasične krempite. Kotorska pašta ima tri kore, za razliku od krempite koja ima dvije kore i kremu, pri čemu je i način spremanja krema drugačiji. U Kotoru je jedna od najpoznatijih meštrica o kotorske pašte Melita Krivokapić.

Osim kotorske pašte na fešti su turisti i Kotorani imali priliku da degustiraju i Dobrotsku tortu.

-Priču o Dobrotskoj torti ostavićemo Dobroćanima, a mi ćemo se zasladiti tortom beskrajno lijepog ukusa mendula i maraskina. Ove divne torte je napravila Milica Strugar, kazala je Slađana Vučetić.

/Biljana Marković/

Izvor:Dan

Najčitanije