7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

“Gastroheritage“ – Hrana kao baština

Gastro

„Kulturne i kreativne industrije & baština: Gastroheritage“ – od 14. do 17. marta u Petrovcu



Međunarodna multidisciplinarna konferencija „Kulturne i kreativne industrije & baština: Gastroheritage“, treći internacionalni naučni i stručni događaj ove vrste koji organizuje petrovačko Društvo za kulturni razvoj „Bauo“, biće održana od 14. do 17. marta.

Prvog dana, svečano otvaranje i prateći festival hrane i tradicionalnih lokalnih proizvoda počeće od 12 sati na terasi Spomen-doma „Reževići“ u istoimenom paštrovskom selu. Manifestaciju će otvoriti generalni direktor Direktorata za poljoprivredu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Miroslav Cimbaljević.

Naredni dani, s naučnim i stručnim programom, odvijaće se u hotelu „Monte Casa“ u Petrovcu, svakog dana sa početkom u 10 sati. Konferencija „Gastroheritage“ (hrana kao nasljeđe, odnosno hrana – nasljeđe) bavi se ovim specifičnim kulturnim nasljeđem kao razvojnim potencijalom za kulturne i kreativne industrije i ukupan društveni razvoj. U fokusu će biti gastronomija sa heritološkim elementima, tradicionalna poljoprivredna proizvodnja i hrana, koji istovremeno predstavljaju nedovoljno iskorišćen potencijal za održivi razvoj i društveno blagostanje.

Konferencija

Široko tematski obuhvat koji će biti u središtu pažnje na konferenciji odnosi se na kulturu, baštinu, stvaralaštvo, medije, komunikacije, nauku i struku, privredu, posebno poljoprivredu. Predavači na konferenciji i pratećim programima, osim iz Crne Gore, dolaze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Ukrajine, Rusije, Kanade i svi su relevantni stručnjaci iz svojih oblasti.

Krajnji cilj ovogodišnje konferencije na temu gastronomije kao kulturne baštine jeste da se tradicionalna hrana i lokalne proizvodnje počnu kreativno, kritički i analitički posmatrati kroz vizuru legislative, institucija, privrede, kulture, baštine, identitetskih pitanja, dizajna, umjetničkog izražavanja i brojnih drugih aspekata, cijeneći to da je upravo ishrana sastavni i izuzetno bitan dio života svih nas – oduvijek i zauvijek.

Najčitanije