15 C
Kotor

Slušaj online radio

Gorski vijenac u stripu

Gorski vijenac u stripu

Nakon „Njegoša za djecu” Petra Pejakovića, evo i Njegoša u stripu, odnosno stripovane verzije „Gorskog vijenca” u izdanju „Forme B” Beograd.

Besmrtne misli Petra Petrovića Njegoša izrečene u “Gorskom vijencu” pretočene su u 143 stranice stripa, a Ilija Mirović, profesor matematike i urednik izdavačke kuće Forma B, objašnjava da je ovim, za Srbiju nesvakidašnjim poduhvatom, želeo da približi mladima najpoznatije delo ovog velikana književnosti.

Strip, rađen kao knjiga u tvrdom povezu, ugledao je svet 207 godina od Njegoševog rođenja. Posebna zanimljivost je da je ovo delo “devete umetnosti” teško čak kilogram i po, ali je, kako ističe naš sagovornik, još mnogo više mudrosti u njemu.

Strip je osmislio i nacrtao Geza Šetet, umjetnik mađarskog porijekla iz Tavankuta (Srbija), a luksuzno izdanje„Gorskog vijenca” u tvrdom povezu uredili su Predrag Roćenović, porijeklom Nikšićanin i Ilija Mirović, čiji su preci sa Cetinja. Sa njima su sarađivali Miodrag Miki Vuković, Marin Marinić, Siniša Ćulafić, Aleksa Parapid i Rade Perović, korice je osmislio Željko Pahek, a pripremu za štampu uradio Boban Knežević.

U projekat su uključilii Mikicu Ivanovića koji je Gezin crtež u olovci tuširao, te su tako nastala dva različita crteža sa istom kompozicijom, a izdavač je odlučio da objave nezavisno ćirilično i latinično izdanje.

„Želja i nada nam je daće ova knjiga Njegoševu misao približiti mladimnaraštajima. Učenje na sjajnim primjerima naše prošlosti i poštovanje tradicije baca najjaču svjetlost na put u budućnost našeg naroda. Ovu knjigu posvećujemo onima koji su nas u duhu ovih stihova vaspitavali, našim roditeljima Margiti i Svetozaru Roćenoviću i Dragici i Špiru Miroviću”, zapisali su urednici Peđa i Ilija.

Najčitanije