17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Grad Kotor i biskupija slave svog zaštitnika po 1210. put u nedjelju 3. februara

Sveti Tripun 2017. foto Boka News

Kotorska biskupija i grad Kotor ove godine slave po 1210. put svog zaštitnika Svetog Tripuna 3. februara.

Na Svijećnicu, 2.februara u 18 sati biće svečana večernja i kađenje relikvija Svetog Tripuna.

Centralna proslava je u nedjelju, 3.februara, u 09.30 odred Bokeljske mornarice iz Kotora, sa kotorskom Gradskom muzikom ispred glavnih gradskih vrata dočekuje odred mornara podružnica Tivat i Herceg Novi, kao i Gradsku muziku Tivat.

Raport Admiralu Bokeljske mornarice ispred katedrale, i  pozdravni plotun je u 9.50, kolo u čast Svetog Tripuna u 10 sati.

U 10 sati će Bokeljska mornarica izvesti kolo sv. Tripuna ispred katedrale, nakon čega slijedi sv. misa u 10,30 sati. Svečanu sv. misu predvodi mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski.

Sveti Tripun 2017. foto Boka News

Nakon mise biće procesija ulicama grada.

Tripundanske svečanosti završavaju se u nedelju 10.februara spuštanjem zastave sveca sa katedrale.

Sveti Tripun proslava 2018. foto Boka News

Sveti Tripun rođen je u gradu Kampsadi oko 232. – 249. (Mala Azija). poštovanje ovog sveca započelo je nakon mučeničke smrti u Nicej, gdje mu je suđeno pred prefektom cijele Male Aziije, Akvilinom (za vlasti rimskog imperatora Decija).

Tada je na upit Akvilina: “Kojeg si stanja?” – Tripun priznao da je kršćanin, izjavom: “Slobodan sam, a po uvjerenju kršćanin!”. Nakon provedenog suđenja odrubljena mu je glava. Tijelo Svetog Tripuna nakon smrti je bilo preneseno u Kampsadu, odatle u Carigrad, a iz Carigrada u Kotor.

Najčitanije