22 C
Kotor

Slušaj online radio

Građani Crne Gore ne mogu na kruzere do kraja avgusta

Kruzer – Costa – Foto: Gcaptain

Kruzing putovanja se polako vraćaju, naši građani se uveliko interesuju i bez obzira što ispunjavamo uslove za povratak na zelenu listu epidemiološki bezbjednih zemalja, nije im dozvoljen ukrcaj, bez bez obzira da li su vakcinisani ili imaju negativan PCR test.

– Naši građani se itekako interesuje za putovanja kruzerima, ali Crnogorce ne puštaju da se ukrcaju na brodove bez obzira jesu li vakcinisani, imaju li negativan PCR ili ne. Naše kolege iz Hrvatske i Slovenije već putuju i prodaju aranžmane, mi smo dobili zabranu do 31. avgusta da nijedan naš državljanin ne može da putuje. U ovoj postkovid eri veliki broj osiguravajućih kuća ne prihvata naše polise sa našim putnicima – kaže direktorr turističke agencije Allegra Montenegro Mihailo Vukić.

Vukić kaže da je veliki hendikep za Bar što nema kruzing turista jer svi putnici, kada se vrate iz Crne Gore, moraju u karantin, što je odluka pojedinih država.

– Ove godine smo ih očekivali i do 35.000, međutim za Bar je sve otkazano do kraja avgusta. Trenutno je na snazi odluka EU da je za putnike sa broda koji dolazi iz Crne Gore obavezan karantin. U stalnoj sam komunikaciji oko liste zemalja koje su bezbjedne za kruzere, ali trenutno je preporuka da se Crna Gora skine sa tih lista – naglašava Vukić.

Dodaje da su kruzeri počeli da plove i da se u drugim državama EU sve normalno odvija.

– U Baru je kruzingom 2019. godine došlo oko 27.000 turista i mi smo imali prognoze da ih ove godine bude i do 40.000 tako da su posljedice velike za suvernice i za Stari Bar – kazao je Vukić naglašavajući da njegova kompanija radi mnogo bolje nego prošle godine.

Prema njegovim riječima, velika je stvar što su ugovorili sa nekoliko kompanija da kruzeri dolaze u Bar na raspremu, odnosno pripremu za plovljenje nakon korone što osim benefita za njegovu kompaniju daje i za druge subjekte opštine.

On je kazao da na kruzerima sada postoje sobe za izolaciju i laboratorije za izradu PCR, brzih, antigen testova.

– Svi imaju velike protokole na 300 do 400 strana. Svaki detalj se zna prilikom ulaska na brod, prijave, ponašanja u restoranu, kabinama – kazao je Vukić.

Cijela posada mora da bude vakcinisana, a zavisno od kompanije od putnika se traži ili to ili PCR test. Vukić kaže da su ove godine cijene kruzinga niže.

– Kompanija Kosta, na primjer, daje 40% popusta, a MSC dozvoljava drugu osoba u kabini, što je bukvalno 50% popusta – navodi Vukić.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije