8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Građani sa protesta poručili: Ne damo ni pedalj bolničkog kompleksa

Protest – foto RTHN

Građani  Herceg Novog  neće dozvoliti  izmještanje bolnice Meljine,  zahtijevaju da država raskine kupoprodajni ugovor sa Atlas grupom  i poručuju da se ne smije otuđiti „ni pedalj imovine“ tog kompleksa – kazao je predsjednik Kluba dobrovoljnih davalaca krvi Herceg Novi i jedan od organizatora današnjeg protesta za spas bolnice Meljine,  Zoran Srdanović.

-Nećemo se pomiriti sa gubitkom bolnice i bolničkog kompleksa. Ovo nije ničija prćija, ovo je građana Herceg Novog i ljudi koji  dolaze kao turisti i koji dolaze da se liječe ovdje. Bolnica mora da ostane ovom gradu. U ime organizacionog odbora poručujem Kneževiću da ovo nije njegovo vlasništvo. Novac koji traži od države neka traži od onih koji su mu omogućili  da kupi bolnicu a svi dobro znamo način na koji je  kupljena i stanje u kojem se bolnica trenutno nalazi –kazao je Srdanović i zahvalio svima koji su došli kako bi zajedno uputili poruku da je bolnica vlasništvo građana Herceg Novog.  Zahvalio je i SO HN koja je brzo reagovala i uputila zaključke nadležnim ministarstvima.

Vojo Miljanić je zahvalio ljekarima, medicinskom i nemedicinskom osoblju koji daju sebe kako bi se građani u ovoj bolnici uspješno liječili.

-Neko je na prethodnom protestu rekao da su minut ili dva ponekad presudni da se spasi ljudski život, a za vrijeme koje nama treba da stignemo do Kotora, mnogo života može biti spašeno. Ova bolnica mora da ostane i opstane u ovom gradu, a na nama je da damo sve da se to postigne. Ona nije luksuz nego potreba. Pet generacija moje porodice se ovdje liječilo i sigurno nisam jedini takav, ima nas još. Poručio bih Dušku Kneževiću koji traži odštetu od 74 miliona eura, da mu ne treba dati ni 74 eura, a neka kaže građanima na osnovu čega traži toliki iznos odštete kada znamo da ništa nije uložio u bolnicu, kazao je Miljanić i još jednom pozvao građane da svi zajedno stanu u odbranu bolnice u Meljinama.

Protest – foto RTHN

Nikola Bojanić je naglasio da su i njemu kao i mnogima u bolnici spasili život kad je bio ranjen.

-Meša Selimović je davno rekao da je na željezničkim stanicama više bilo iskrenih poljubaca, nego u salama za vjenčanje. Tako zidovi ove bolnice sigurno pamte iskrenije molitve nego mnogi zidovi naših crkava. Želim da se naši unuci ovdje rađaju, naši građani ovdje liječe, jer nama je svaki građanin vrijedan. Ovo je bolnica građana Herceg Novog, i nećemo je dati, budite sigurni!, rekao je Bojanić. Kako je zaključio, ako se problem bolnice ne riješi pozitivno za građane, radikalizovaće protest.

Miranda Ćurčija, NVO Diabetlajf dala je podršku skupu u ime i dijabetičara i lično.

-Ako ostanemo bez bolnice nemamo pravo na život. Bolnica mora da opstane. Podrška je jako bitna i moramo sačuvati bolnicu po svaku cijenu, poručila je ona.

Ksenija Matović je ukazala na indikativne zaključke sa sjednice SO HN među kojima nijedan nije glasio da traže hitan raskid ugovora sa Atlas grupom.

-A to je bio osnovni zaključak sa sve četiri prethodne sjednice. Što se tiče predloga koji su se čuli na sjednici Skupštine da se gradi nova bolnica, smatram da je to bacanje prašine u oči građanima, zato što je PUP Herceg Novi, kao najveći i najvažniji strateški dokument razvoja grada, usvojen prije dvije godine na period do 2030. godine, ne predviđa izgradnju nikakve bolnice. Predlažem organizatorima radikalnije mjere, da se građani Herceg Novog pješice upute ka Vladi u Podgorici i da uruče pismo koje će sadržati samo taj jedan zahtjev da se hitno raskine ugovor jer ova agonija predugo traje, kazala je Matović.

Protest – foto RTHN

Podsjećamo, za 1. februar zakazan je sastanak u Ministarstvu zdravlja na kome će se razmatrati status bolnice i načini rješavanja nagomilanih problema.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Veljo Čađenović kazao je nedavno za RTHN da tizmještanje bolnice nije opcija, jer Vlada ima način da postojeću revitalizuje i da je vrati u državno vlasništvo.

Za tekuće poslovanje i opstanak bolnice u Meljinama Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja su obezbjedili sredstva, a po riječima Čađenovića biće operativno uskoro oko 700.000 eura, dok je za prelazak bolnice u državno vlasništvo i u sistem javnog zdravstva potrebno između 10 i 12 miliona eura.

/RTHN/

Izvor:RTHN

Najčitanije