20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Građevinski radovi pri kraju – Portonovi Resort sa radom počinje od 1. juna

Uprkos, pandemiji koronavirusa, čiji uticaj nije zaobišao ni Crnu Goru, umnogome ostavlja posljedice po svjetsku turističku privredu, u luksuznom rizortu Portonovi spremno dočekuju predstojeću sezonu – Marina je kompletirana, a građevinski radovi na stambenom dijelu su u posljednjoj fazi. Plan je, kako je kazao član upravnog odbora Portonovi Resort Management Company Stevan Milić, da se počne sa radom već od 1. juna.

“Niko se nije nadao ovakvoj situaciji. Na početku 2020. sve je ukazivalo na to da ćemo imati jednu zaista fantastičnu turističku sezonu i rekordan broj posjetilaca i gostiju, ne samo u Portonovom, već širom Crne Gore. Ipak, situacija sa COVID-om 19 je značajno poremetila sve planove. Mi spremno dočekujemo predstojeću ljetnju turističku sezonu, kompletno naselje Portonovi je spremno, i biće završeno za nekih 15 dana” kazao je Milić.

Pored 214 stambenih jedinica, u sklopu rizorta će se naći oko 30 različitih retail radnji, odnosno veliki broj restorana, plaža, plažni bar, fashion radnji, antikvarnica, galerija, te veliki super-market.

“Sve su to stvari koje će biti spremne i, od juna mjeseca, puštene u funkciju. Tu je i marina sa svojim kapacitetom od 238 vezova, sa kapacitetom najvećeg veza do 70 metara jahti, s tim što može da se radi i na spajanju dva veza, tako da suštinski možemo primiti brodove do 140 metara” – ističe je Milić.

U toku su i građevinski radovi na prvom One&Only hotelu u Evropi, elitnom zdanju za koje važe projekcije da će postati svjetski reper u oblasti turizma i usluga. Kako je Milić podsjetio, iako je otvaranje najavljeno za jul, usljed pandemije taj rok je pomjeren za oktobar tekuće godine.

– Prvi One&only u Evropi je hotel koji sa svojim kapacitetom ima 113 soba, dva restorana, azijskom kuhinjom, medicinskim Spa centrom koji se nalazi na preko 5.000 metara površine. Govorimo o deset brendiranih vila sa svojim privatnim dokovima za brod, i sa svojim privatnim plažama. Hotel koji je od suštinskog i esencijalnog značaja za pozicioniranje Crne Gore u svijetu, u domenu elitnog turizma – naveo je Milić.

Virus korona je imao uticaja i na prodajni aspekt u cijelom Portonovi kompleksu. Ipak, iz menadžmenta su zadovoljni interesovanjem potencijalnih kupaca.

Stevan Milić – Infobiro

– Na početku godine imali smo nevjerovatna interesovanja i ogroman broj poziva. Ljudi su željno isčekivali da dođu u Crnu Goru, da vide Resort, i to se prelivalo i na prodaju. Imali smo zacrtan veliki broj iventova, što u Crnoj Gori što van nje, međutim, zbog situacije sve je to odloženo za neko drugo vrijeme. Zadovoljni smo prodajom i rezultatima koje smo do sada ostvarili i, naravno, radujemo se budućim inventima i događajima koji će privući što veći broj kupaca u Crnu Goru – istakao je Milić.

Posebno ohrabruje to što je Portonovi u najvećoj mjeri ispunio svoj strateški cilj – zapošljavanje prvenstveno lokalnog stanovništva.

– Definitivno mogu da potvrdim da smo ispoštovali taj dio u najvećoj mogućoj mjeri i koliko je to bilo moguće. U operativi imamo trenutno 205 zaposlenih od čega je 50 odsto njih iz Herceg Novog i Boke, 63 su ekspata, a preostali broj zaposlenih je iz ostatka Crne Gore. Znate i sami da smo imali otvorenih između 350 i 400 radnih mjesta, koji su dodatno pored ovih 205 trebali da budu upošljeni u toku ove godine. Ipak, zbog situacije sa virusom i velikim brojem nepoznanica kakva će ova sezona biti, nije se nastavilo sa tim. Što se tiče gradilišta, koje je primarno vezano za završetak radova na hotelu One&Only, trenutno imamo preko 900 zaposlenih – naveo je Milić.

Vrijednost investicija u Portonovi, koji je još ranije prepoznat kao jedan od najprestižnijih i najambicioznijih projekata rezidencijalnog tipa u ovom dijelu Evrope, iznose milijardu eura. Rizort je smješten na ulazu u Bokokotorski zaliv, na mestu nekadašnje Vojne kasarne Kumbor, a prostire se na 26 hektara i 1,8 kilometara ekskluzivnog obalnog područja. Investitori su još ranije poručili da će u sadržajima ovog “malog grada” moći da uživaju svi posjetioci.

Najčitanije