22 C
Kotor

Slušaj online radio

Zbog pandemije korona virusa ove godine u Igalu bez proslave Dana ustavnosti Kraljevine Norveške

Defile kroz Igalo -arhiv – foto S.K.

Dan ustavnosti Kraljevine Norveške koji se u Igalu proslavljao više od četiri decenije, ove godine neće biti obilježen zbog pandemije korona virusa. Nacionalni praznikNorveške  slavi se  od 17. maja 1814. godine,  kada je, poslije ostvarene norveške nezavisnosti, izglasan ustav te skandinavske zemlje.

Norvežanka Kirsten Johansen Svineng, u  Norveškoj i nekadašnjoj Jugoslaviji poznatija  pod imenom Mama Karasjok. bila je jedna od pokretača manifestacije. Ona je   za vrijeme Drugog svjetskog rata, pomagala zatočenim  jugoslovenskim internicima, među kojima je bilo i Bokelja. Kada je sa prvom grupom norveških pacijenata, boravila  u Institutu u Igalu, predložila je da se norveški nacionalni praznik, što je prihvatilo tadašnje rukovodstvo Opštine Herceg Novi Instituta Igalo, obilježava I u Igalu. Prva proslava bila je 17. maja 1978. godine.  Kirsten Johansen Svinegen  je nosilac  Ordena jugoslovenske zastave.

Norvežani su prvi put u Igalo došli 1976 godine i mnogi od njih mu se godinama vraćaju. Oni su i najbrojniji inostrani gosti u Institutu “Dr Simo Milošević”, a saradnja između zdravstveno-turističke ustanove u Igalu i norveške vlade, koja o trošku države šalje svoje sunarodnike na lečenje i oporavak u Igalo, traje skoro četiri decenije. U  tom periodu kroz tu zdravstvenu ustanovu  prošlo je blizu 60 hiljada Norvežana kojima je bilo potrebno liječenje ili rehabilitacija.

Povezivanje dvije države , umrežavanje gradova i poslovna saradnja, postala je temelje za razmjenu kultura, iskustava, unapređenje života lokalne zajednice, bliskost među ljudima i porodicama. Građani Herceg Novog nikada neće zaboraviti pomoć koju su dobili iz Norveške nakon katastrofalnog zemljotresa prije 41 godinu.

Prva grupa norveških pacijenata ove godine je trebalo da stigne na liječenje u aprilu, ali je zbog pandemije korona virusa, iz te skandinavske zemlje saopšteno da se njihov dolazak odlaže za jesen.

Institut “Dr Simo Milošević” u Igalu još uvijek ne radi, ali se u menadžmentu nadaju da bi prve pacijente mogli da prime u junu ove godine .

Izvor:S. Kosić

Najčitanije