13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradnjom ugrožena svjetska baština

Kotor – Dobrota – foto Boka News

Područje Kotora se tokom posljednje dvije decenije nalazi pod velikim pritiskom prekomjerne urbanizacije, što ozbiljno ugrožava njegovu izuzetnu univerzalnu vrijednost, upozoravaju iz kotorske NVO „Expeditio”. Poručuju da nedopustive transformacije kulturnog pejzaža koje su se desile, devastacije i neadekvatna komercijalizacija kulturne baštine, gubitak izvorne namjene, kao i trenutno urušeni i nefunkcionalni sistem zaštite kulturne baštine i izuzetno loš sistem prostornog planiranja, ozbiljno urušavaju vrijednosti područja Kotora.

– Ukoliko se ove negativne prakse ubrzo ne promijene, status na Listi svjetske baštine Unesko biće ozbiljno doveden u pitanje. Jedan od razloga zabrinjavajućeg stanja područja Kotora i degradacije njegovih vrijednosti je činjenica da generalno u javnosti, a ni među donosiocima odluka, ne postoji svijest o tome šta ono sve obuhvata i koja je to izuzetna univerzalna vrijednost zbog koje se nalazi na Listi svjetske baštine. Najčešće se ne shvata da je cijeli kulturni pejzaž, koji obuhvata Kotorsko-risanski dio zaliva, područje Svjetske baštine, i da je ono što bi trebalo sačuvati upravo harmoničan odnos između bogate i raznovrsne graditeljske baštine i jedinstvenog prirodnog okruženja- naglašavaju iz NVO „Ekspedicio”.

Saopštavaju da je nedavno objavljena publikacija i mapa „Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora na Listi svjetske baštine Unesko” (autori Zorica Čubrović, Jasminka Grgurević, Ilija Lalošević, Aleksandra Kapetanović). Materijali su nastali sa ciljem da se predstave osnovne karakteristike, vrijednosti i značaj prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora i doprinese očuvanju njegovog statusa na Unesko Listi svjetske baštine.

/B.M./

Izvor:Dan

Najčitanije