11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U Hercegovini cvjeta maslinarstvo

Maslina – foto Pixbay

Ljubuški – Blagoslovljena suncem, djevičanskom zemljom i obiljem podzemne vode, Hercegovina se probija na tržište maslinova ulja, osvaja medalje na natjecanjima i smješta BiH na kartu zemalja s “tekućim zlatom”.

“Kad sam počeo saditi masline, rekli su mi da sam lud”, pripovijeda 65-godišnji Dragan Mikulić, vlasnik maslinika koji se prostire na 50 hektara u Ljubuškom. Nakon nešto više od deset godina postao je jedan od vodećih maslinara na Balkanu.

Smješten između visokih planina na sjeveru i Jadranskog mora na jugu, maslinik mu ima 7000 stabala, poredanih u savršenim redovima.

“Pogledajte ovo sunce. Tako je cijelo vrijeme. A voda koja se spušta s onih planina prolazi ovuda na putu do mora”, pokazuje Mikulić. “Tlo je 30 posto pjeskovito, gdje stabla dišu, a 70 posto kamenito, bogato mineralima. Sve je ovdje”.

Ali početak nije bio lagan. Mikulić je upotrijebio “tone eksploziva” da bi izravnao teren za sadnju maslinika.

“Izabrali smo masline jer je to, kako mi to ovdje kažemo, stablo Bogova”, dodaje Mikulić čije je ulje zadnjih godina osvojilo 32 zlatne medalje na međunarodnim natjecanjima.

I drugi su krenuli njegovim stopama pa je 2019. u BiH službeno obrano 776 tona maslina, 27 posto više nego prethodne.

Industrija je još uvijek mala u usporedbi sa susjednom Hrvatskom, regionalnim liderom.

“Ali sa svojom darežljivom klimom, nezagađenim tlom i vodom Hercegovina ima nezamislive mogućnosti za razvoj maslinarstva”, tvrdi Miro Barbarić s Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru.

Pristup podzemnim vodama omogućen je tek u posljednjih 15 godina zahvaljujući novim tehnikama bušenja. A to je ključ uzgoja maslina u regiji nekoć poznatoj uglavnom po uzgoju duhana.

Maslinama treba od 150 do 200 litara vode na dan, a kako u Hercegovini nema kiše, Mikulić je izbušio dvije bušotine u masliniku i instalirao sustav navodnjavanja.

Njegov susjed Jure Sušac, 66-godišnji vinogradar koji je sada i maslinar, do vode je izbušio bušotinu duboku 300 metara.

“Znam da masline vole mnogo vode. Sad je imam u obilju. Crpka nikada ne prestaje raditi”, kaže Sušac. I on je osvojio medalje za svoje ulje. Nada se da će ove godine proizvesti 500 litara.

“Na svakom natjecanju na koje sam se prijavio, osvojio sam zlato”, hvali se Sušac i dodaje: “Sad smo često ispred Hrvata”.

Izvor:Hina

Najčitanije