13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradonačelnik Kotora ne strahuje od smjene uprkos prijetnjama dijela koalicionih partnera

Vladimir Jokić – foto Boka News

Gradonačelnk Kotora Vladimir Jokić (Demokrate) koji je pod „paljbom“ koalicionih partnera u kotorskoj vlasti SDP i URA jer je kao predstavnik većinskog vlansika – Opštine, u srijedu na Skupštini akcionara odlučujuće glasao da ta firma potpiše koncesioni ugovor sa Vladom koji joj omogućava da u narednih 12 godina gazduje kotorskom lukom, poručio je da bi to uvijek iznova uradio.

Jokić je lidera SDP Ranka Krivokapića indirektno prozvao da kroz politiku te stranke, zapravo radi da se luka kao najveći privredni resurs Kotora da u ruke nekom drugom, a ne gradu kojem ona prirodno pripada.

„U svakoj mogućoj ponovljenoj situaciji kada na jednoj strani imate dugoročni interes grada, a na drugoj strani imate potencijalnu političku nestabilnost i previranja, čovjek koji je odgovoran i koji je na odgovornoj funkciji, po prirodi posla mora da donese pravu odluku. Mislim da je odluka da glasam za potpisivanje ugovora o koncesiji za Luku Kotor bila prava i jedino moguća, a ja bih uvijek stavio interes grada ispred bilo kakve političke stabilnosti.“- kazao je danas Jokić, komentarišući činjenicu da je SDP najavila da će inicirati njegovu smjenu u lokalnom parlamentu, dok je URA formalizovala predlog za skraćenje mandata aktuelnom sazivu kotorske SO u kojoj vlast drži koalicija Demokrate-DF-SDP-URA uz parlamentarnu podršku SNP.

Ističući da su dobijanje prvenstvene koncesije za luku i opstanak Kotora na listi UNESCO-a, kapitalna dostignuća lokalne uprave u tom gradu, Jokić je naglasio da je glasanje za odluku da se koncesija prihvati „bila najbolji posao kojeg je ova uprava zajedno sa menadžmentom Luke Kotor ad isposlovala u posljednje dvije godine“. Istako je da taj aranžman opštinskoj firmi osim gazdovanje akvatorijumom i operativnom obalom podno zidina Starog grada, donosi i čitav niz novih poslovnih mogućnosti jer će Luka Kotor ad u narednih 12 godina biti monopolista za mnoge privredne aktivnosti na tom području.

Jokić je odbacio tvrdnje SDP i URA da koalicioni partneri navodno nisu bili uključeni u izradu biznis i plana ulaganja koji je Luci Kotor omogućio da odbije koncesiju, te da su ti dokumenti problematični sa stanovišta zaštite ekologije, ambijenta i kulturno-istorijske baštine grada.

Istakao je da DF ima izvršnog direktora Luke, SDP zamjenika izvršnog direktora, SNP Bord, a URA je „na vrijeme, još prošle godine bila detaljno upoznata sa poslovnim planom“.

„SDP je od 2012. do početka 2017. imala izvršnog direktora Luke Kotor. Ona je prethodnih 20 godna činila vlast na državnom i opštinskom nivou, bila dio Vlade koja je usvojila  Državnu studiju lokacije Sektor 16 koja predviđa sve što je navedeno u tim planovima koje oni sada problematizuju, a svi ministri SDP u Vladi su glasali za tu DSL. Privezne bove koje se sada problematizuju predviđene su kroz Program privremenih objekata u zoni morskog dobra donešen u vrijeme kada je kadar SDP bio direktor Morskog dobra, a njeni ministri u Vladi ga usvajali zajedno sa ostalima. Svaki poslovni i investicioni plan Luke Kotor proteklih godina uključivao je i pilon i privezne bove i dok je izvršni direktor Luke bi iz SDP-a, on je potpisivao takve dokumente, a ta stranka ih nije dovodila u pitanje. Sve to postoji i u dokumentima Luke Kotor koje smo mi kao aktuelni saziv SO Kotor usvojili prošle godine uz glasove SDP-a“- istakao je Jokić dodajući da aktuelno ponašanje SDP-a njega ne iznenađuje i naslanja se na to što ova stranka radi u zadnjih godinu dana u kotorskoj vlasti čiji je dio, podsjetivši na pitanje Jugopetrola.

„Ja mogu da samo slutim razloge zbog kojih oni to rade, ali sa pozicije na kojoj sam ne mogu da govori o stvarima za koje nemam čvrste i evidentne dokaze. Ono u što ne vjerujem u politici su nepromišljenost i afektivno djelovanje, pa postoji očigledana namjera SDP da destabilizuje opozicionu upravu u Kotoru i da moj i rad uprave koju predvodim, pokušaju prikazati kao u najmanju ruku nedovoljno efikasan.“- kazao je Jokić prozivajući SDP za „neku naknadnu pamet“ u bitnim pitanjima za grad kada ona dođu na prag riješavanja.

Kotor – foto boka News

Ukazao je na činjenicu da URA koja sada takođe problematizuje pitanje koncesije za luku „koju je koliko u decembru, gorljivi branila“, u inicijativi za skraćenje mandata SO Kotor, upućenoj ostalim partijama, uopšte ne spominje to pitanje, već navodi neusvajanje budžeta, strateških planova i nefunkcionisanje lokalne vlasti, a za što Jokićevu cijelo vrijeme proziva upravo opozicioni DPS.

„Očigledno je da je tekst te inicijative takav da bude prihvatljiv za opoziciju, zato što je jasno da u okviru vladajuče koalicije, većina njenih konstitzuenata i većina njenih odbornika na pozicijama da je koncesiju trebalo prihvatiti i da lokalnu upravu i vlast treba očuvati.“- istakao je Jokić dodajući da i to što inicira URA i njegova smjena koju traži SDP, u aktuelnoj konstelaciji odnosa u SO, nameću potrebu da za takve predloge glasa i DPS. Istakao je da „nema šanse“ da u vladajućoj koaliciji SDP sakupi 11 potpisa odbronika neophodnih da na dnevni red stavi smjenu gradonačelnika i da će ta to morati da potraži podršku DPS.  Naglasio je da je predsjednik OO DPS Željko Aprcović javno kazao da je „u decembru razgovarao sa  Rankom Krivokapićem o tome što se dešava u SO Kotor i na koji način ići dalje“, te da ga stoga politički potezi SDP ne iznenađuju.

„Metode koje su Krivokapiću i SDP prolazile dok su bili u vlasti sa DPS-om, sigurno im neće proći sa mnom i Demokratama u Kotoru, jer razlozi i motivi zbog kojih smo mi u politici, nisu isti kao oni zbog kojih je DPS i njen predsjednik Milo Đukanović u politici. Njihovi motovi su koverte i dok koverte teku, oni će učiniti sve da sačuvaju svoju vlast. Naši motivi su intertesi grada i učinićemo sve da zaštitimo te, a ne naše lične interese“- zaključio je Jokić.

GRADONAČELNIK ĆE USVOJITI BUDŽET AKO SO TO NE URADI

Jokić je najavio da će, ukoliko SO do 31.marta kada joj ističe posljednji rok da to učini, ne donese budžet za 2019., on sam to učiniti sa budžetom koji je predložio parlementu i na koji je dobio saglasnost Ministarstva finansija.

„Postoji niz zakonskih mogućnosti za slučaj da SO ne usvoji budžet do 31.marta, a većina njih je na raspolaganju predsjedniku Opštine. Sve dok sam u mandatu, ja ću nastaviti da obavljam sve funkcije i da omogućavam da se ostvaruju interesi grada i da grad nesmetano funkcioniše. Neću međutim, još dugo dozvoliti ovu blokadu i nemam nikakvog zazora od toga da preuzmem odgovornost za sve postupke koje povlačim u okviru zakonskih ovlašćenja.“- istakao je Jokić, dodajučli da ostavlja prostor za dogovor, ali da „neće dozvoliti da grad trpi zbog nečijeg neslaganja“.

Izvor:S.L

Najčitanije