21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Restoran Conte – Wine & Dine, noć u kojoj su uživala sva čula…

Hotel i restoran Conte ovog vikenda priredio je već četvrtu godinu za redom Wine & Dine noć u kojoj su uživala sva čula. Večeru koja se sastojala od sedam sljedova, spremao je poznati kuvar, gastropisac, koji je posvetio svoj život istraživanju zaboravljenih okusa i mirisa dalmatinske kuhinje, Zlatko Marinović.

Pored degustacije mediteranskih delicija gosti su bili u prilici da nauče nešto o slaganju hrane i vina, zašto su se potrudili partneri „Galić vinarije” iz Kutjeva ( Hrvatska). Da bi u predivnom ambijentu, restorana Conte uživala sva čula potrudio se tamburaški orkestar „Žute dunje”.

„Ovo je naša kužina, mi smo Mediteranci, ne može nama niko ništa „uvaliti“ imamo i suviše dobru namirnicu, čak je ne možemo niti zeznuti toliko koliko mi mislimo. Radimo stare mediteranske recepte, koje su nam ostavili naši preci, prošli put je bio Papinski brodet, u Sloveniji sam radio vlasulje (resice) po starom otočkom receptu,  večeras je to juha od morskog kamena. Inače, morski kamen je mikoorganizam on je živ pun,  algi, može biti prstac… smatraju ga mikrokosmosom. Stare recepte danas modeliramo na jedan suvremeni način, nama šefovima je to dozvoljeno samo da ne pretjeramo. Zapamtite nema dva ista pijata, ja sam takmičar imam najveće medalje ovog svijeta, na takmičenjima su zadaci 14 tanjura ali nemoguće je napraviri dva ista, to su namirnice… Prijatelj sam sa Conteom od prvog dana, zato se i vraća stalno Perastu, Boki i ovdje se osjećam ugodno“- poručio je kuvar Zlatko Marinović.

Restoran Conte Perast

Na trpezi za početak se našla San Žak školjka u kremi od šparoga i začinskog bilja uz vino Rose Galić 2018. Paštetu od jadranskog mola i skadarske pastrmke, obogaćenu morskim ježom, umakom od barskog šipka i začinskog bilja, sa zapečenim orašastim plodovima uz vino „Sauvignon Galic 2017”.

Posebno interesovanje brojnih gostiju i zvanica izazvala je supa od morskog kamena uz vino „Graševina Galić 2017”.

Restoran Conte Perast – supa od kamena

Slijedila je tjestenina s tartufima Zigante uz vino „Bijelo 9 Galić 2015”, brodet na način šefa Zlatka Marinovića uz vino „Pinot Crni Galić 2016”, jagnjeći file s prilogom od povrća i pirea od slavonske jabuke i košpica bundeve, uz vino „Crno 9 Galić 2015” i na kraju dezert Ivana Enjingija uz vino „Graševina kasna berba 2017.

Sanela Pajazitović ispred hotela i restorana Conte kazala nam je da je Wine&Dine jedinstven i originalan način da se povremenim gostovanjima uspješnih vinara i šefova kuhinja prezentuje bogastvo i autentičnost specijaliteta sa naših prostora.

„Hotel restoran Conte raspolaže autentičnim apartmanima, sobama, sa terasama na moru i trgu vidimo sebe kao subjekta koji promoviše ovo područije na originalan način i može da unaprijedi turističku ukupnu ponudu Boke Kotorske. Kroz ovaj događaj potrudili smo se da ponudimo sve ono najbolje najbolju hranu, vino, muziku…Nama je fokus na energiji i sinegriji svih elemenata, kako bi naši gosti dugo pamtili ukupni ugođaj. Zbog ambijenta koji imamo mnogi naši gosti biraju Conte biraju za svoje bitne datume, vjenčanja, proslave. Mi radimo tokom cijele godine i fokusirani smo da tokom čitave godine dovodimo goste u Perast.“ – kazala nam je Pajazitović.

Restoran Conte Perast

Andrej Markulin predsjednik Uprave Galić vina predestavlajući vina istakao je da vinarija ima generacijsku tradiciju proizvodnje vina porodice Galić iz Kutjeva.

Restoran Conte Perast

„Godišnje proizvedemo oko 300.000 boca, možemo se širiti nekih desetak posto, mi težimo kvaltetu. Zadovoljni smo plasmanom i potražnjom na hrvatskom tržištu zahvaljujući dobrom razvoju turizma, a od prošle godine smo i ovdje prisutni“ – poručio je Markulin.

Za dobar štimung pobrinuli su se tamburaški sastav „Žute dunje“ kojima se tokom večeri pridružio popularni Dundo iz Gušta.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Najčitanije