15 C
Kotor

Slušaj online radio

Gradska muzika Kotor svojim nastupom oduševila posjetioce Žabljaka

Gradska muzika Kotor na Žabljaku

Gradska muzika Kotor donijela je slavljeničku atmosferu zbog 180 godina postojanja na Wild Beauty Art festival i defileom sa mještanima i posjetiocima Durmitora oko Crnog jezera i centra Žabljaka dočarala je dio bogate tradicije juga.

Iako su vremeski uslovi prijetili da pokvare plan nastupa, oduševljenje zbog prestanka kiše neposredno pred prvi defile nisu krili ni publika ni muzičari. Jezerskim putem, a kasnije i centrom Žabljaka prolamali su se zvuci popularnih marševa koji su zaštitni znak gradskih muzika. Tokom defilea se čula i ,Barka mala, i ,Diridonda, ,Rozamunda, Splitske kale, stari marševi i na kraju nezaobilazno tradicionalno kolo Bokeljske mornarice.

Gradska muzika Kotor na Žabljaku

Nismo naviki da sviramo van Kotora, zbog situacije sa koronom, tako da nismo putovali od 2019. godine, kada smo nastupili u Beču. Ipak, ovakav doživljaj u prirodi mogao bi češće da se događa. Prelijepi ambijent, vrijeme nas je poslužilo iako je dok smo dolazili bilo kiše. Prezadovoljni smo i hvala festvalu na pozivu- izjavio je Dario Krivokapić, dirigent Gradske muzike Kotor neposredno posle nastupa i dodao:

Ove godine proslavljamo 180 godina postojanja, veliki jubilej koji krasi naš grad, našu državu. Postojimo  kao jedan od najstarijih orkestara na Balkanu. Prema arhivskim podacima, ne postoji nijedna zvanična informacija da postoji neki stariji orkestar od nas. Imamo 30 članova. Pretežno su to amateri, djeca iz muzičkih škola, par profesora, a nekad, za veće koncerte, kada nam zatreba pomoć, pozovemo naše prijatelje iz drugih gradskih muzika i simfonijskog orkestra. Krunu našeg jubileja proslavili smo 23. jula velikim koncertom ispred Katedrale Svetog Tripuna. Sada imamo kratke đirove. Uglavnom, đirova po Kotoru ne može da fali.”

Gradska muzika Kotor na Žabljaku

Wild Beauty Art festival ulazi u drugu polovinu programa, pa se za sljedeću sedmicu najavljuju tri koncerta na Crnom jezeru- pijanističko veče Matija svira Arsena , u četvrtak 4.avgusta, na kom će jedan od najznačajnijih džez pijanista regiona Matija Dedić svirati obrade najpoznatijih šansona svog oca Arsena. Nastup proslavljenog ženskog hora Collegium Musicum Glas kao najljepši instrument je u petak 5. avgusta, dok Duo Classico, koji čine Dina Desančić, violina i Safet Drljan, harmonika, nastupa  u subotu 6. avgusta.

Ova tri koncerta održaće se od 19 časova a u saradnji sa Green Montenegro International Film Festival-om. Oba festivala su posvećena istim ciljevima, kao š

Gradska muzika Kotor na Žabljaku

to su očuvanje netaknute prirode Durmitora i pružanje kvalitetnog umjetničkog sadržaja.

Pokrovitelj Wild Beauty Art festivala je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Generalni sponzor ONE Crna Gora, dok su partneri Opština Žabljak, TO Žabljak, restoran Crno jezero i Nacionalni parkovi Crne Gore.

Najčitanije