8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Rižoto od priljepaka i kiselog motara

Rižoto od priljepaka – foto Jadran Grančić

PRIČA U PRILJEPKU

Postoje dani kad baš od podvodnog ribolova nema ništa, ma ne samo podvodnog nego bilo kakvog, ono kad ribe nema ni na vrhu puške ni na vrhu štapa.

E pa i ovaj je jedan takav, inače se čovik štufa kad je takvo vrime ali godine ovog predivnog sporta i kuhinje učine svoje pa onda i po takvom oskudnom vremenu rekli bi moji Imoćani kuhar/ribolovac  „zna svome petku post“.

Ovaj put baš za inat pišem kako priča završava umjesto počinje, i dajem svima vama malo ljetnje ideje kako sebi i obitelji vrući ljetni dan na plaži pretvoriti u toplu i ukusnu ljetnju večer uz vrhunsko jelo i kapljicu dobrog bijelo vina.

E PA KRENIMO..

Suton jedne junske večeri, izlazim na plažu bez ribe na niski, ne da ništa nisam ulovio, nego što je najgore nisam ni vidio ribe vrijedne pucanja, ni porcijaša..

Istina 2 sata emocionalnog pražnjenja i anti-stres terapije kako moja žena naziva njoj ne baš drage moje izlete u more je dalo rezultat makar i ribe nije bilo.

Onako punih baterija i gladan ka vuk sjednem na kamen u plićaku polako počnem skidati opremu, Oseka je odradila svoje more se povuklo prema Braču a na kamenjima oko sebe vidim zvijezdu moje današnje priče i glavnu namirnicu našeg današnjeg jela, glavom i bradom i oklopom PRILJEPAK ili kako ga još u nas zovu LUPAR, LUMPAR..

Baš na mjestu gdje izlazim na kamenjima se nalazila velika kolonija ovih malih i interesantnih puževa koji se za kamenja drže svojim stopalom, znam od prije da su jako ukusni.

Kroz godine putovanja i mog posla u kuhinji sam se upoznao s puno recepata ovog malog stanovnika naše obale a u dosta evropskih zemalja priljepak je gastronomska delicija.

Uzimam mali pijuk (čekić za školjke) koji uz izvlakač za strijelu uvijek nosim u torbi, malu mrežicu i krenem po plićaku „parat“ priljepke, biram one veće naravno, selektivni način bilo kakvog lova je pošten prema moru i prirodi.

U kratko vrijeme po oseki vrlo brzo uberem pola kile ovog malog puža i zadovoljan krenem doma s asom u rukavu koji će moje ukućane inače ljubitelje rižota razveseliti.

Ta mala beštija zakovana za kamen svojim oklopom uz dodatak kiseloga motra koji zaokruži ovo fino jelo me uvijek odvede u šareni spektar mirisa i okusa, te me podsjeti da eto i po najlošijem danu kad riba baš i neće, nas more iznenadi i začini  našu priču o morskoj kužini..

Pa dragi moji kad se nađete u plićaku, preporuka je ubrati kojega te se okušati u ovom našem receptu koji vam donosimo.

Rižoto od priljepaka – foto Jadran Grančić

RIŽOTO OD PRILJEPAKA I KISELOG MOTRA

1kg Priljepaka

0,100kg motra

0,150kg crvenog luka (kapula)

0,050kg češnjaka

0,300kg poma – pamidora

0,2l bijelog vina

0,350kg arborio riže

0,1l maslinovog ulja

Peršin

Sol

Papar

Priprema:

Priljepak najprije obarimo u toliko vode da ga samo pokrije, pri temperaturi on se odvoji od svoje kućice.

Temeljac tj vodu u kojoj se obario procijedimo i ostavimo za kuhanje a meso odvojimo.

Na ulju dinstamo kapulu i češnjak, kad uvene dodamo pome ili pelat ako nemamo zrelih poma, podlijemo s vinom te dodamo priljepak i rižu, podlijemo našim temeljcem te kuhamo do željene strukture rižota.

Začinimo i dodamo peršin, u naš rižoto na kraju možemo dodati još malo maslinovog ulja da stvorimo emulziju, te dodamo motar i malo parmezana po želji..

/Tekst i fotografije: Jadran Grančić/

Najčitanije