3 C
Kotor

Slušaj online radio

Grbljani neće dozvoliti gradnju bulevara od Aerodroma Tivat do Jaza

Bigova
Grbalj – screenshot

Mještani Grblja okupljeni oko nevladinih organizacija “Bulevar Jaz-Tivat” i “Mrčevo polje-Jaz”, preko čijih imanja je trasa budućeg bulevara od Aerodroma Tivat do Jaza, neće dozvoliti izgradnju te saobraćajnice, makar životima branili svoju imovinu.

To je “Vijestima” saopšteno u dvjema NVO, čiji su predstavnici održali zajednički sastanak, sa koga su pozvali premijera Dritana Abazovića, resornog ministra i čelnike Direkcije za puteve da se što prije sastanu.

Kapitalnim budžetom za narednu godinu predviđeno je da se iz državne kase za gradnju bulevara izdvoji sedam miliona eura. Vlada Crne Gore je na sjednici od 30. novembra usvojila informaciju o dopuni zaključka Vlade od 29. septembra 2022. godine, koja se tiče izmještanja postojećeg cjevovoda regionalnog vodovodnog sistema u sklopu izgradnje bulevara na dionici Aerodrom Tivat – Jaz.

Mještani okupljeni oko te dvije NVO ističu da je riječ o projektu koji je više politički nego stručni, te da se njegovom realizacijom ne rješava problem takozvanih saobraćajnih čepova kod Jaza i sa druge strane ka Tivtu i Kotoru, već naprotiv, pravi se još veći haos.

”Na sastanku su vlasnici koji su udruženi u NVO ‘Bulevar Jaz-Tivat’ donijeli odluku da ne prihvataju projekta bulevara i sa njim trase regionalnog vodovoda u toj saobraćajnici. Davnih šezdesetih godina prošlog vijeka istim vlasnicima oduzeta su imanja za magistralu Tivat – Budva, i velikom broju njih do danas nije isplaćena naknada. Nije isplaćena ni naknada za gradnju regionalnog vodovoda, niti se iz pomenutog vodovoda Grbalj snabdijeva”, rečeno je “Vijestima”.

Smatraju da saobraćajne gužve na primorju ne rješava bulevar, već davno predviđena brza magistrala kojom bi se zaobišli Budva, Tivat i Kotor.

”Želimo upozoriti lokalne vlasti Budve, Kotora i Tivta, kao i Vladu i resorno ministarstvo da smo mi vlasnici zemlje protiv izgradnje bulevara i da ćemo našu imovinu braniti svim raspoloživim sredstvima”, naveli su mještani u dopisu dostavljenom “Vijestima”.

Oni su zapitali da li su mještani Grblja građani drugog reda i da li treba da se isele, kako bi se realizovao još jedan projekat koji ne donosi nikakvu korist.

”Ovo je sulud projekt, koji nije funkcionalan, niti ekonomski opravdan, jer ne rješava nijedno pitanje. Ovaj projekat je ideja političara, a ne struke. Nijedan argument ne postoji da se bulevar može napraviti na ovaj način, jedino što nama u Grblju pravi štetu – ruše se kuće, ruše se imanja a ne dobijamo ništa. Nijesu uvažene sugestije lokalne zajednice. Novac koji su predvidjeli za izgradnju bulevara, a u pitanju je nekih 50 do 60 miliona eura, mnogo je pametnije da se uloži u izgradnju zaobilaznice oko Budve (od Markoviće preko Gornjeg Grblja do Jugodrva) i sa tim bi se riješilo pitanje saobraćaja Budve i cijelog daljeg primorja ka Ulcinju i prema granici sa Albanijom, jer bi se tranzit okrenuo preko Podgorice. Svi traže zaobilaznice, oko Budve, oko Podgorice, Tivta, Kotora, ali niko ne pominje zaobilaznici oko Grblja. Zašto? Pa Grbalj neće biti za deset godina kao što je sada. Hoćemo li da gledamo malo unaprijed, da tu saobraćajnicu izmjestimo iz centra naselja. Sada vidimo koja je suludost što je magistrala prošla kroz Budvu. Hoćemo li da napravimo grešku Budve, da sve natrpamo da se kroz Grbalj ne može proći”, zapitali su mještani.

Oni su poručili da se o modernizaciji postojeće saobraćajnice od Tivta do Jaza može pričati, ali ne o bulevaru.

”Ovo nije bulevar, nama su ljudi od struke kazali da ovaj bulevar kako su mislili da ga naprave ima sve atribute auto-puta, koji ide iz ‘niđe u niđe’. Kada dođeš u Jaz saobraćajni čep, kada dođeš i Tivat i Kotor čep, a kroz Grbalj je najmanja gužva. Gužve saobraćajne u Grblju se javljaju samo kao posljedice čepova na Jazu i sa druge strane ka Tivtu i Kotoru. Zato mi tražimo zaobilaznicu oko Grblja jer Grbalj ima razvojnog potencijala, on će za deset godina biti veći nego Budva. Posebna priča je o projektu samog bulevara, koji ima par kružnih tokova na cijeloj trasi i tu samo pješački prelazi. Zamislite da bi čovjek koji ima kuću na jednoj strani bulevara a želi kolima da ode na drugu, morao bi da ide po nekoliko kilometara do prvog kružnog toka pa onda natrag: isto je sa i pješacima, koji ne bi mogli preći. Pitamo kakav je to onda razvojni projekat, jer ta saobraćajnica ako se napravi ostaje za vijeki vjekova, a ona bi podijela faktički Grbalj na sjeverni i južni. S druge strane, zamislite kakva će biti bezbjednost, kada bi se tim bulevarom, odnosno auto-putem, išlo više od stotinu kilometa na čas “, navode oni.

Ukoliko bi se realizovali svi projekti koje je naumila država u budućnosti, onda bi u jednom kilometru vazdušne linije u Grblju imali bulevar, zaobilaznicu, Jadransko-jonsku magistralu.

”To su projekti koji su suludi za Švajcarsku, a ne za siromašnu Crnu Goru. Jedna zaobilaznica bi riješila cijeli problem. Sada kroz taj bulevar hoće da provuku regionalni vodovod. Nama je regionalni vodovod prošao kroz Grbalj, a Grbalj nema ni kapi vode. Nama je kroz Grbalj i Mrčevo polje prošao električni kabal Terne, a kada dune mali povjetarac pola Grblja nema struje. Mi imamo hiljadu argumenata zbog čega ne treba graditi bulevar, ali do sada niko od nadležnih nije htio da nas čuje. Nadamo se da će nas premijer pozvati da se sastanemo sa njim, resornom ministrom”, kazali su mještani.

Izvor:V.L.

Najčitanije