20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Grlić Radman na obilježavanju Dana hrvatskoga naroda u Crnoj Gori

Grlić Radman sa potpredsjednicima opština Tivat i Kotor

Hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori u subotu obilježava Dan hrvatskoga naroda, a u programu obilježavanja sudjeluje i hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman koji je istaknuo potporu hrvatskoj manjini u toj zemlji kao i Crnoj Gori na njenom evropskom putu.

Hrvatski šef diplomatije u Tivtu je imao sastanak s potpredsjednicima opština Tivat i Kotor, a nakon toga je održan sastanak s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Filipom Ivanovićem.

„Tema je mnogo. Od položaja hrvatske zajednice do pitanja Hrvatskog doma, zgrade koje su Hrvati izgradili, obnovili, a za koju se čitavo vrijeme prijeti da će im se oduzeti. Naravno, bilo je govora o ploči o zloglasnom logoru Morinj, pitanju naziva gradskog bazena i ostalim otvorenim pitanjima koja su zapravo lako rješiva, ali koja su prije svega politička pitanja“, kazao je medijima nakon sastanka Grlić Radman.

Glić Radman i Ivanović

Na sastanku s potpredsjednicima Opštine Kotor Nebojšom Ševaljevićem i  Opštine Tivat Jovanom Brinićem, razgovaralo su o temama od važnosti za Hrvate u Crnoj Gori.

Ministar je ponovio neprihvatljivom odluku Skupštine opštine Kotor o preimenovanju sportskog objekta. Apelirao je na promjenu te odluku na način koji će uzimati u obzir interese pripadnika svih naroda koji žive u Kotoru.

Jednako tako, iznimno je važno pitanje vlasništva Hrvatskog doma u Donjoj Lastvi, gdje hrvatska zajednica već dulji niz godina traži trajno rješenje za pitanje prostora za svoje djelovanje. U zgradi Doma je smješteno Hrvatsko nacionalno vijeće, Radio Dux, knjižnica, učionica i velika multifunkcionalna dvorana te druge prostorije koje se svakodnevno koriste.

Ministar će u subotu navečer 13. januara prisustvovazi Karikama, tradicionalnom misnom slavlju u katedrali Svetog Tripuna u Kotoru, te sudjelovati na svečanom obilježavanju Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori u Tivtu, čiji je organizator Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.

Grlić Radman u Tivtu

U nedjelju 14. januara ministar Grlić Radman prisustvovati će misnom slavlju u katedrali svetog Petra u Baru, nakon čega će se susreti s hrvatskom zajednicom u kripti katedrale.

Dan hrvatskoga naroda obilježava se 13. januara jer je taj dan poznat kao Dan prijenosa moći svetoga Tripuna u Kotor 809. godine, poznat kao Karike.

Hrvatske zastave su povodom praznika istaknute na zgradi Opštine Tivat i Opštine Kotor.

Hrvatska autohtona zajednica u Crnoj Gori čuva svoj identitet, povijest i tradiciju, o čemu govori bogata materijalna i nematerijalna kulturna baština. Prema popisu stanovništva u Crnoj Gori iz 2011. kao Hrvati izjasnilo se 6.021 ili 0,97% građana.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović u čestitki povodom Dana hrvatskog naroda poručio je da “samo ujedinjeni u poštovanju prema različitostima, možemo zajedno graditi mostove koji povezuju naše kulture i tradicije, čime oblikujemo budućnost koja će biti otvorena, inkluzivna i prosperitetna za sve“.

Najčitanije