17 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenija: Dvostruko više ilegalnih migranata u 2023. u odnosu na godinu prije

Slovenija

Broj privedenih ilegalnih migranata u Sloveniji se u 2023. udvostručio, nakon što se migracijski pritisak povećao u cijeloj Europi, javlja u petak AFP.

Prema statistici slovenske policije, 60.587 osoba ušlo je u tu malenu alpsku zemlju 2023., a godinu prije ušlo ih je 32.024 – povećanje je to od 89 posto.

Većinom dolaze s teritorija Hrvatske koja je prije godinu dana postala dio šengenskog prostora.

Oko 30 posto migranata čine Afganistanci, 15 posto Marokanci, a devet posto Pakistanci. Broj ruskih državljana udvostručio se, s 1816 porastao je na 3675.

Gotovo svi su izrazili želju da podnesu zahtjev za azil u Sloveniji, prije nego što nastave put prema zapadu i sjeveru Europe.

Slovenija je zbog velikog priljeva migranata uvela u listopadu kontrole na svojoj granici, po uzoru na druge zemlje EU-a.

Policija također bilježi sve češće pokušaje prelaska ilegalnih migranata iz Slovenije u Austriju preko zabačenih planinskih prijevoja.

Hrvatska je nakon ulaska u Schengen zabilježila porast dolazaka migranata u ovoj godini za 40 posto u odnosu na prethodnu, dodaje AFP pozivajući se na podatke hrvatske vlade.

U prvih 11 mjeseci protekle godine Frontex je zabilježio više od 355.000 prelazaka vanjskih granica EU-a.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije