17 C
Kotor

Slušaj online radio

Gugi nelegalno pravio ponte, pa ih sada koristi

Ponta

Država Crna Gora legalizovala je dva na divlje napravljena nasipa u moru- ponte koje je pravosnažno osuđeni član budvanske kriminalne grupe Branislav Savić – Gugi proteklih godina napravio  u Donjoj Lastvi i na Opatovu kod Tivta.

Gugijeve ponte sagrađene su ispred njegovih objekata u tim naseljima u Tivtu, a država ih je upisala na sebe kao vlasnika jer se nalaze u zahvatu morskog dobra. U katastru su ponte zavedene kao dvije nove katastarske parcele koje su po prirodi „vještački stvoreno neplodno zemljište“. Pod tom sintagmom Uprava za nekretnine Crne Gore vodi najveći dio od brojnih u međuvremenu napravljenih nelegalnih ponti i nasipa u more duž obala Boke, a među kojima su i dvije ponte što ih je u Tivtu napravio Savić.

Uz to što ih je upisala u katastar, država je Saviću čak omogućila da za jednu od nelegalno napravljenih ponti sklopi ugovoro zakupu sa Mosrkim Dobrom i da je koristi kao uređeno kupalište za potrebe svojih turističkih apartmana koje je njegova firma „Gugi Commerc“ izgradila na Opatovu. Drugu pontu koja se nalazi u Donjoj Lastvi ispred njegove privatne lukzuine vile, kontroverzni budvanski biznismen već godinama na divlje,  bez ikakvog ugovora sa Morskim Dobrom, ekskluzivno koristi kao svoje privatno kupalište, vez za svoju jahtu i vodene skutere.

Sve ovo epilog je odlučnog obećanja koje je medijima u Tivtu krajem marta 2012. dao tadašnji predsjednik Vlade Crna Gore i visoki funcioner DPS-a Igor Lukšić koji je, komentarišući činjenicu da je Gugi već tada bio krenuo da nelegalno gradi pontu na Opatovu, kazao da „država neće nikome dozvoliti da se sa njom ruga“.

“Mislim da je neophodno da se u komunikaciji predsjednika Opštine, resornih ministara i inspekcija apsolutno reaguje, do kraja rasvijetli i sankcioniše onaj ko nešto radi protivno zakonu.”- poručio je 28.marta 2012. u Tivtu tadašnji premijer Lukšić.

Gugijeva mehanizacija gradi nelegalnu pontu 2016

Kamioni kompanije “Gugi Commerc” su krajem februara i početkom marta te godine, na Opatovu  pod okriljem noći, donoslili kamen i šut i prosipali ga u more ispod Jadranske magistrale, između postojeće dvije stare ponte kod kuća Tomičića i Bergama. Pod pritiskom javnosti tada je, u sred kampanje za redovne lokalne izbore 2012. u Tivtu zbog kojih je taj grad 28.marta pohodio i premijer Lukšić, država nakon izjave predsjednika Vlade date medijima, ipak reagovala pa je Vodoprivredna inspekcija naložila uklanjanje nasutog materijala iz mora, što je nešto kasnijje i učinjeno o trošku svih poreskih obveznika. Iako se znalo ko je nasipao stotinjak kubika kamena i pijeska u more kao osnovu za novu pontu jer su i mještani svjedočili da su gledali kamione „Gugi Commerca“ kako to rade, vodoprivredni inspektor Mićo Radović je zbog nelegalnog nasipanja mora, tada podnio krivičnu prijavu protiv „N.N. lica“ jer su mu iz Savićeve kompanije usmeno negirali da su oni to činili. Sve se  završilo time što je o trošku Opštine Tivat i Morskog Dobra, tivatska kompanija Samcommerc“ uz asistencju policije, iz mora 29.marta 2012. izvadila i uklonila nekoliko desetina tona kamenja i pijeska što ga je tu prethodno bacio Gugi. Čim se na to malo zaboravilo, Gugi je krajem decembra 2016. ponovno napravio istu stvar – između dvije stare ponte Tomičića i Bergama opet je mehanizacija njegove kompanije nasula gomilu kamenja i pijeska,  a potom je to sve „Gugi Commerc“ učvrstio izlivajući novi betonski obalni zid i ploču koja je povezala dvije stare ponte i između njih napravila nelegalni plato površine preko 100 kvadrata. Služba za kontrolu JP Morsko Dobro tada je o ovoj divljoj gradnji u moru napravila  dvije službene zabilješke i prijavila Upravi za inspekcije poslove izgradnju objekta u moru, ali UIP kojom je tada rukovodio visoki funkcioner DPS Božidar Vuksanović, nije učinila ništa da to spriječi.

Tadašnji rukovodilac Službe za kontrolu JP Morsko dobro, Veselin Vojinović je medijima kazao da je “nezadovoljan odnosom države prema nelegalnim graditeljima na morskoj obali”, dok je tehnički direktor firme „Gugi komerc“ Bojan Todorović tvrdio da „nijesu u pitanju nelegalni radovi, niti nelegalna površina“.

„Riječ je o konstrukcionoj sanaciji površine od posljedica nevremena koje se desilo u oktobru. Površinu smo spasili od propadanja. Nije u pitanju nova površina, već prostor nastao nasipanjem 2015. godine uz saglasnost Morskog Dobra”- tvrdio je Todorović.

U svakom slučaju, država je tada novostvorenu površinu na Opatovu nastalu nelegalnim nasipanjem mora, uknjižila u katastar kao novu katastarsku parcelu 839 KO Donja Lastva površine 123 kvadrata, a koja je u naravi “vještački stvoreno neplodno zemljište”. Poruka premijera Lukšića da “država neće nikome dozvoliti da se sa njom ruga“, na kraju je efektirala time što je Morsko Dovro koje se 2012.  2016. žalilo i priotestovalo kod nadležnih zbog Gugijevih postupaka na Opatovu, 31.jula 2017. sa „Gugi Commercom“, sklopilo ugovor o zakupu plaže površine 200 kvadrata na ovoj lokaciji i postavljanju privremenog objekta – uređenog kupališta. To kupalište sada funkcioniše za potrebe tri nove zgrade i rekonstruisanoj staroj kamenoj kući na Opatovu što se nalazi sa druge strane magistrale, odmah preko puta nelegalno napravljene ponte. Ti kapaciteti kategorisani su sa 4 plus zvjezdice zbog čega im je trebalo i sopstveno kupalište, a posluju pod brendom „Jelena vile & apartmani“.

Opatovo

„Plan objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra, pa tako i njegove Izmjene i dopune, shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, donosi Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a sprovodi ga Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, shodno uredbi Vlade. Kupalište označeno kao 3D u dužini od 30 metara, ne nalazi se na katastarskoj parcel 732 već na k.p.839 KO Donja Lastva, opština Tivat, površine 123m2, po kulturi – vještački stvoreno neplodno zemljište, u vlasništvu države Crne Gore.”- kazala nam je portparolka Morskog Dobra Ivana Lazović.

Nju međutim, demantuje ugovor broj 0206-2766/4 od 21.jula 2017. koji su potpisali Morsko Dobro i Gugi Commerc, a gdje stoji da se Savićevoj firmi u zakup daje  “u Tivtu na lokaciji Opatiovo plaža u dužini od 30 metara, površine 200 kvadrata, dio katastarske parcele 732 KO Lepetane… lokacija označena kao 3D u Izmjenama i dopunama plana objekata privremenog karaktera u zoni morksog dobra u opptini Tivat za period 2016-18 godina”. Katastarska parcela 732 KO Lepetane za čiji je dio Morsko Dobro zaključilo zvanični ugovor o zakupu i postavljanju privremenog objekta kupališta sa firmnom Branislava Savića inače, po podacima u katastru, površine je 3.637 kvadrata, u privatnom je vlasništvu  i u naravi je “šuma 3.klase”.

Za zakup 200 kvadrata ponte koju je država upisala na sebe,Branislav Savi Gugi koji je tu pontu napravio na divlje 2012-16., sada po ugovoru sa Mosrkim Dobrom, toj istoj državi koja, po obećanju prmeijera Lukšičaa “neće nikome dozvoliti da se sa njom ruga”, plaća godišnju naknadu od 170 eura plus PDV.

Gugijeva privatna vila u Donjoj Lastvi i privatno kupaliste na ponti

Portparolka Morskog Dobra Ivana Lazović nije odgovorila na pitanje da li to JP, sklapajući naknadno ugovore o zakupu nelegalno izgrađenih djelova morskog dobra sa firmama koje su iste napravili protivno zakonu, svjesno daje doprinos sivoj ekonomiji i pospješuje uzurpaciju mora i obale protiv koje se zvanično bori. „U prethodnom periodu više puta je bilo nasipanja materijala u more na lokalitetu Opatovo u cilju gradnje ponte. Navedene pojave su registrovane od strane JP i prijavljivane su nadležnim inspekcijskim službama. Navedene službe nijesu obavještavale JP o preduzetim mjerama i radnjama”- saoštila je Lazović

Zanimljivo je da u novom Planu objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra za perido 2019-2023.godina koji je upravo donijela Vlada na predlog MORT-a, u Tivtu uopšte više nema dosadašnje lokacije 3 – Opatovo, pa time ni formalne mogućnosti da Gugi Commerc nastavi da koristi nelegalno sagrađenu pontu ispred njegovih turističkih vila.

 SEBI ODAVNO NAPRAVIO PRIVATNU PONTU

Branislav Savić Gugi već godinama na divlje kao privatno kupalište, privezište za vodene skutere i često svoju veliku jahtu, koristi pontu povrpine 74 kvadrata a koja je takođe nelegalno napravljena na obali ispred njegove privatne luksuzne vile u tivatskom naselju Donja Lastva. Do sada ga niko od nadležnih nije spriječio da to radi uprkos tome što niko drugi osim Savića, njegove familije i prijatelja, praktično već godinama ne može da tokom ljeta, pristupi na taj dio obale Tivta.

Sa sajta vila i aparatmana Jelena

„Ponta koja je napravljena u prethodnom periodu, i koja je sada označena kao parcela 736/3 KO Donja Lastva, državno je vlasništvo. Ista nije mogla biti predmet tenderskog postupka davanja u zakup iz razloga što nije predviđena važećim Planom objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra za opštinu Tivat za period 2016-2018.god.“- kazala je portparolka Morskog Dobra Ivana Lazović, ne odgovorivši na pitanje da li će i kada ta ponta biti ponuđena u zakup zainteresovanoj javnosti.

U novom Planu objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra za perido 2019-2023.godina nema lokacije na katastarskojh parceli 735/3 KO Donja Lastva, pa ostaje da se vidi da li će i kako nadležni spriječliti da Savić tu pontu koja je u međuvremenu upisana na državu, i narednog ljeta opet pretvori u privatni kupališni zabran.

Izvor:S.L

Najčitanije