14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Guitar Art Summer Fest: Prvorazredni program za ljubitelje gitare, zvijezde Tomi Emanuel i Vlatko Stefanovski

GASF

Koncertima svjetski poznatih gitarista Tomija Emanuela i Vlatka Stefanovskog na pozornici Kanli kule večeras počinje 16. izdanje Guitar Art Summer Fest-a. Pored spektakla na otvaranju, ovogodišnje izdanje donosi sedam besplatnih koncerata na Trgu od muzike u Starom gradu, radionice u okviru segmenta Gitarske intergracije, kao i izložbu Guitar Visual Art.

Planetarno jedan od najboljih muzičara na akustičnoj gitari, Tomi Emanuel rekao je da je poslije dvogodišnje pandemije srećan što se svijet polako vraća u normalu.

„Zaista je zadovoljstvo biti ovdje. Zahvaljujem Bošku što nas je pozvao, jer je ovo predivno mjesto. Nadam se da će svi uživati u koncertu, radujem se što ću svirati pred svima“, kazao je kratko Emanuel i umjesto govora odsvirao jednu australijsku numeru.

Legendarni balkanski gitarista Vlatko Stefanovski izrazio je zadovoljstvo što je ponovo u Herceg Novom i drugi put nastupa na novskom festivalu gitare, ovog puta sa Kragujevačkim akademskim orkestrom akordionista.

„Prije tri-četiri godine pozvao me vođa Kragujevačkih akordionista. Oni uglavnom sviraju klasičnu muziku, i kad počnu da sviraju klasiku na tim instrumentima, zvuk je fascinantan, količina energije koja izlazi iz tih ljudi i instrumenata je nevjerovatna, tako da za trenutak njihove harmonike zvuče kao Bahove orgulje“, naveo je Stefanovski.

Pokrovitelj festivala tradicionalno su Opština Herceg Novi i lokalna Turistička organizacija, parter JUK „Herceg-fest“, a podrška je ove godine stigla, između ostalih, i od Ambasade Australije i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Izdvajajući sredstva za realizaciju, Opština Herceg Novi, odnosno Sekretarijat za kulturu i obrazovanje gradi kontinuiranu podršku festivalu gitare, koji u širokoj lepezi manifestacija tokom ljeta u Herceg Novom, Guitar Art Summer Fest zauzima posebno mjesto, kazala je sekretarka Ana Zambelić Pištalo. Posebno je ukazala na prateći segment festivala, Gitarske integracije, radionice koje vode istaknuti umjetnici gitare, a koje se realizuju sa mladim snagama iz Herceg Novog i muzičkih škola iz Crne Gore.

Kako je kazao direktor festivala Boško Radojković, program je reorganizovan zbog dana žalosti u Crnoj Gori, pa posjetioce na Kanli kuli očekuju dva koncerta u okviru jedne večeri.
„Emanel je prvi put u Herceg Novom i od kada sam počeo da pravim festival ovdje 2006. imao sam želju da ga dovedemo. U Beograd smo ga doveli 2007. i željeli smo odmah i u Herceg Novi, ali nije bio šanse, zato što je iz Australije i u avgustu je uvjek tamo održavao koncerte. Zbog kovida njegovi koncerti su odgađani pa smo sada dobili priliku da ga dovedemo“, rekao je Radojković.

U okviru programa festivala u galeriji „Sue Ryder“ će večeras u 20 časova biti otvorena izložba Guitar Visual Art, a ove godine je priređuju hercegnovski umjetnici Vitka Vujnović, Vanja Berberović i Boris Šuberić.

Najčitanije