15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Guterres: 120 miliona radnih mjesta u turizmu ugroženo zbog pandemije

Španija – foto EPA

U prvih pet mjeseci ove godine međunarodni turistički dolasci smanjili su se za više od 50 posto i izgubljeno je oko 320 milijardi dolara izvoza putem turizma, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih naroda.

Oko 120 miliona radnih mjesta u turizmu širom svijeta ugroženo je zbog pandemije korona virusa, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres. “U prvih pet mjeseci ove godine međunarodni turistički dolasci smanjili su se za više od 50 posto i izgubljeno je oko 320 milijardi dolara izvoza putem turizma”, rekao je on, prenosi AP.

“Sveukupno je ugroženo oko 120 miliona izravnih poslova u turizmu”, naglasio je Guterres.

Dok su u mnogim dijelovima svijeta na snazi restriktivne mjere zbog COVID-19, letovi prizemljeni, a granice zatvorene, Guterres kaže da su posebno teško pogođene zemlje u razvoju, uključujući one u Africi.

“Pad prihoda doveo je do porasta krivolova i uništavanja staništa u zaštićenim područjima i oko njih, a zatvaranje mnogih lokacija koje su na popisu Svjetske baštine lišio je zajednice važnih sredstava za život”, dodao je čelnik UN-a.

To se, također, negativno odrazilo na žene, ruralne zajednice i domoroce, kazao je on, ukazavši na važnost obnove turističkog sektora, koji zapošljava jedno od deset ljudi širom svijeta.

Guterres je naveo pet ključnih područja, uključujući ublažavanje društveno-ekonomskih učinaka pandemije i podržavanje zelenog rasta kao načine za promoviranje oporavka tog sektora.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije