15 C
Kotor

Slušaj online radio

Guterres: “Ograničeno do nikakvo” poboljšanje izraelske pomoći Gazi

Gaza – foto AA

Od Izraela preuzeta obveza da će poboljšati pristup pomoći u Pojasu Gaze dosad je imala “ograničen do nikakav” učinak, rekao je u četvrtak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres zalažući se za hitan, smislen i mjerljiv napredak u sprečavanju gladi.

Ujedinjeni narodi već dugo ukazuju na prepreke u dopremanju i raspodjeli pomoći diljem Gaze tijekom šestomjesečnog rata između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas, koja vlada tom enklavom od 2,3 milijuna ljudi.

– Kako bismo spriječili prijeteću glad i daljnje smrti od bolesti koje se mogu spriječiti, potreban nam je golem skok u humanitarnoj pomoći Palestincima u Gazi. Hrana je ključna, kao i čista voda, sanitarni uvjeti i zdravstvena skrb, rekao je Guterres Vijeću sigurnosti.

Izrael je nedavno ponovno otvorio prijelaz Erez u sjevernoj Gazi i dopustio privremenu upotrebu luke Ashdod u južnom Izraelu nakon što je američki predsjednik Joe Biden zatražio korake za ublažavanje humanitarne krize u Gazi, rekavši da bi se mogli postaviti uvjeti za američku potporu Izraelu ako ta zemlja ne poduzme ništa u tom cilju.

– Očit napredak u jednom području često je poništen kašnjenjima i ograničenjima u drugima, rekao je Guterres.

– Na primjer, iako su izraelske vlasti odobrile više konvoja pomoći, ta se odobrenja često daju kada je prekasno za dostavu i siguran povratak osoblja, rekao je.

– Dakle, učinak je ograničen, a ponekad i nikakav.

State Department SAD-a rekao je u četvrtak da je postignut “određen mjerljiv napredak” u dopremanju pomoći u Gazu.

– No okolnosti unutar Gaze i dalje su strašne i apsolutno je potrebno učiniti više. Kriza kojoj svjedočimo zahtijeva brzo širenje ovih napora, rekao je novinarima zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije