25 C
Kotor

Slušaj online radio

Gužva na granicama HR i CG, kakva je bila proteklog vikenda, dosada nije zabilježena

GP Karasović

Slijedom velikih kolona na granicama tokom proteklog vikenda i osobito dugih čekanja na graničnim prelazima iz Hrvatske prema Crnooj Gori, Karasović i Vitaljina, iz portala dubrovniknet.hr pitali su PU dubrovčko-neretvansku je li se moglo bolje organizovati, odnosno pojačati rad na granicama tokom ovog udarnog vikenda. Na dio pitanja iz policije su odgovorili, kako su gužve zabilježene proteklog vikenda na GP Karasovići i GP Vitaljina u prvom redu uzrokovane rekordnim prilivom vozila kakav do sada nije zabilježen.

-Naime, iz brojčanih pokazatelja prometovanja preko ovih graničnih prijelaza vidljivo je značajno povećanje prometa budući da je tokom proteklog vikenda preko istih prešlo gotovo 84 hiljade putnika (12% više nego u istom vikendu prošle godine i 71% više nego u istom vikendu 2019. godine) te preko 24 hiljada vozila (11% više nego u istom vikendu prošle godine i 46% više nego u istom vikendu 2019. ).

S obzirom na navedeno, neovisno o tome što je za rad na graničnim prijelazima bio planiran optimalan broj policijskih službenika, nije bilo moguće izbjeći stvaranje gužvi i povremenih dužih čekanja.

GP Vitaljina

U tom kontekstu držimo Vam potrebnim ukazati kako povećan broj angažiranih policijskih službenika ne jamči bolju protočnost prometa jer na isto utječe više faktora, kao što su cestovna infrastruktura u neposrednoj blizini graničnog prijelaza, infrastruktura na samom prijelazu (broj ulazno – izlaznih traka), kapacitet protočnosti graničnih prelaza susjedne države i drugo. S tim u svezi i broj otvorenih uzlazno – izlaznih traka na svakom prelazu pa tako i na GP Vitaljina ovisi o nizu faktora koje je potrebno uzeti u obzir prilikom organizacije rada graničnog prijelaza, odgovorili su iz policije na pitanje je li se preko vikenda moglo angažirati veći broj graničnih policajaca te zašto je na Vitaljini od tri moguće, radila samo jedna prometna traka.

Zanimalo nas je zašto, kad su kolone bile već tako duge, po tri, četiri kilometra na ovi dijelovima nije bilo pojačane prometne kontrole? Jer događalo se učestalo kroz ova dva dana da su neki, nestrpljivi vozači, sa sva 4 žmigavca, prestizali cijelu kolonu te tako dovodili u opasnost ostale sudionike u prometu.

Na ovo pitanje iz policije nam nisu odgovorili.

/Dubrovniknet.hr/

Najčitanije