15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi i Tivat – Ponos i sjećanje na Spasića i Mašeru

sa komemoracije

Komemorativnim skupom ispred spomenika u velikom Gradskom parku i polaganjem vijenca u more u uvali Sveto Trojstvo, u Tivtu danas je obilježena 78. godišnjica potapanja razarača „Zagreb“ i pogibije narodnih heroja, poručnika bojnog broda Milana Spasića i Sergeja Mašere.

Njih dvojica su 17.aprila 1941. godine, odbijajući da priznaju kapitulaciju Kraljevine Jugoslavije u Aprilskom ratu i da poslušaju naređenje da svoj brod predaju neprijatelju, žrtvujuči svoje živote, digli u vazduh razarač Kraljevske mornarice Jugoslavije „Zagreb“ i potonuli sa brodom u uvali Sveto Trojstvo u Tivatskom zalivu.

Vijence i svijeće na spomenik dvojici narodnih heroja juče su položile delegacije Mornarice Vojske Crne Gore, UBNOR-a i Opštine Tivat, Bokeljske mornarice, predstavnika boračkih organizacija primorskih gradova, studenata iz Doma studenata „Spasić i Mašera“ iz Dobrote i učenika Srednje mješovite škole „Mladost“ iz Tivta. Vojničku počast dvojici palih heroja iskazale su posade školskog broda Mornarice VCG jedrenjaka „Jadran“ na čelu sa komandantom, kapetanom korvete Zoranom Ivanovskim i patrolnog broda P-105 „Durmitor“ predvođena komandantom, poručnikom bojnog broda Aleksandrom Stepanovićem.

O podvigu Spasića i Mašere govorio je kapetan korvete Ivanovski koji je naglasio da je njihov herojski i prkosni čin ostao upamćen i cijenjen kako na prostorima bivše Jugoslavije, tako i u svijetu jer se o njemu i danas govori na mnogim stranim vojno-pomorskim akademijama, a sa najvećim pijetetom prema njemu su se prije skoro 80 godina odnosili i tadašnji neprijatelji u Aprilskom ratu- Italijani.

„Ovi hrabri oficiri su umjesto bijele zastave i predaje, izabrali put u časnu, junačku smrt koja ih je svrstala u red najvećih heroja u pomorskom ratovanju u svijetu. Svi mi mornari – pripadnici Mornarice VCG, Udruženje boraca i antifašista Tivat sa ostalim građanima našeg grada i dalje će se sa ponosom sjećati i njegovati uspomene na ove hrebre oficire.“- kazao je Ivanovski, podsjećajući da su Spasič i Mašera zbog svog herojskog čina, posthumno naredbom Josipa Broza Tita, 1973.godine odlikovani ordenima narodnih heroja socijalističke Jugoslavije, kao dva jedina kraljevska oficira iz 1941. koja su zaslužila tu čast.

Vijenac i cvijeće na spomenik Spasiću i Mašeri juče je odvojeno položila i delegacija OBNOR-a iz Tivta i Kotora na čelu sa predsjednicima te dvije organizacije Matom Brguljanom i Ljubenkom Borovićem.

/S.L./

Herceg Novi: Obilježeno 78 godina od pogibije narodnih heroja Spasića i Mašere

sa komemoracije

Na gradskom groblju na Savini danas su položeni vijenci povodom 78 godina od pogibije narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere. Vijence su položili potpredsjednica Opštine Danijela Đurović, konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, te predstavnici i članovi hercegnovskog Udruženja boraca NOR-a, Matice Boke i Udruženja penzionera.

Prema riječima predsjednika Udruženja boraca NOR-a Mihaila Kilibarde, narodni heroji Spasić i Mašera dali su sve svoje najsvetije za oltar domovine, čime su zaplovili u vječne vode budućnosti. Njima su se, kako je kazao, pridružili heroji kao što su Živković, Đorđević, Jovanović i Pažina, ali i poručnik monitora “Drava”, Aleksandar Berić.

-Ističem ovu legendarnu trojku, jer su svi služili domovini u Boki kotorskoj. U momentu teške izdaje pod fašističkom najezdom, ostaju vjerni domovini Spasić, Mašera, posada broda monitora “Drava”, na čelu sa Berićem. Ostaje vjeran otadžbini i Mitrović, kada dostojanstveno, po ranijem dogovoru i pod dejstvom patriotskih snaga, ostaju dosljedni slobodarskoj tradiciji i vjerni svojoj istoriji, prošlosti, domovini, za vječnu budućnost, kazao je Kilibarda.

sa komemoracije

Odavanje pošte narodnim herojima ove godine upotpunjeno je i izložbom Nenada Milanovića iz Filatelističkog društva Igalo, koji je prikazao fotografije, žigove, dopisnice i istorijsku građu, kako o palim junacima, tako i o herojskom činu potpanja razarača “Zagreb”.

Milan Spasić rođen je 1909. godine u Beogradu, a Sergej Mašera 1912. godine u Gorici. Kada je u aprilu 1941. godine izbio rat obojica su služili u Boki, na jugoslovenskom razaraču “Zagreb”. Italijani su 17. aprila ušli u zaliv i tada je naređeno je da brodovi budu napušteni, ali Spasić i Mašera su se odlučili na herojski čin prkosa i protesta protiv fašističke okupacije i sloma Jugoslavije – izazvavši eksploziju koja je uništila brod i njih odvela u smrt. Spasić je sahranjen na Savini, a Mašera u Sloveniji. Proglašeni su za narodne heroje 1973. godine i bili jedini koji su zbog djela učinjenog u Kraljevskoj vojsci Jugoslavije, proglašeni narodnim herojima socijalističke Jugoslavije. U Herceg Novom, na Savini jedna ulica nosi njihovo ime.

Herojski podvig posade riječnog monitora “Drava” odvio se 12. aprila 1941. godine, kada je poručnik Berić stradao herojskom smrću u okršaju sa njemačkom Luftvafe na Dunavu kod Čelareva u Srbiji.

Najčitanije