18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

H.Novi – Otvoren poslovni forum – povezivanje kompanija na relaciji Crna Gora-Mađarska

Poslovni forum – Foto OHN

Poslovni forum, u organizaciji mađarske agencije za promociju izvoza HEPA, otvoren je u Gradskoj kafani u Herceg Novom.

Cilj je da se povežu kompanije, proizvođači i kupci proizvoda i usluga na relaciji Crna Gora – Mađarska.

Mađarska na Crnu Goru ne gleda kao na strateškog partnera, već kao istinskog prijatelja, kazao je na otvaranju ambasador Mađarske u Crnoj Gori Jožef Neđeši i dodao da sve više mađarskih kompanija dolazi u Crnu Goru.

“Naši politički odnosi su izvrsni, dok se ekonomska saradnja razvija na osnovu uzajamnog uvažavanja. Mađarska dosljedno podržava ubrzavanje procesa integracija Crne Gore u EU i cjelokupnog regiona. Nadam se da će današnji pregovori dovesti do plodne saradnje i da će se u Crnoj Gori pojaviti mnogo novih mađarskih proizvoda i usluga”, kazao je Neđeši.

Prema riječima predsjednika Opštine Stevana Katića, izuzetna je čast da upravo Herceg Novi bude odabran za domaćina poslovnog foruma i mjesto u kojem će zajedno otpočeti novo poglavlje poslovnog umrežavanja.

Poslovni forum – Foto OHN

“Nadamo se da će forum stvoriti nove veze i kooperativnost između mađarskih proizvođača i kompanija sa preduzetnicima i privrednicima našeg grada, zaliva i cijele Crne Gore. Uz pomoć Sekretarijata za turizam, ekonomski razvoj i investicije trudimo se da naš grad predstavimo u najboljem svijetlu, ukazujući na spremnost lokalne samouprave da u saradnji sa biznis partnerima stvorimo povoljan poslovni ambijent i podstaknemo na inovativnost, ali i da našim građanima pružimo proizvode i usluge visokog kvaliteta”, kazao je Katić.

Protekle tri godine, kako je kazao generalni menadžer HEPA-e, Gabor Jenei, bile su izazovne za ekonomiju, najprije je došla kovid pandemija 2020. godine, nakon toga i rat u Ukrajni, koji je donio veliku inflaciju i rast cijena energenata.

“Još više je važno, a svakako i izazovnije nego prije, pomoći kompanijama pri izvozu. Na sreću, HEPA je institucija u okviru Ministarstva spoljnih poslova i trgovine, pa kao takvi imamo mogućnost saradnje sa mađarskim ambasadama širom svijeta. Sa Ambasadom i trgovinskim atašeom u Crnoj Gori imamo jako dobru saradnju. Uz to u Podgorici imamo otvorenu i kancelariju”, istakao je on.

Usluge koje HEPA nudi mađarskim kompanijama koje izvoze su informacije o tržištu kroz edukacije, istraživanja tržišta i organizaciju događaja, kazao je Jenei.

Poslovni forum – Foto OHN

Predsjednik Komp Komerc grupacije, Ranko Jovović, kazao je da je Mađarska poznata kao jako snažna prehrambena ekonomija i godinama ulaže u Crnu Goru.

“Svjedoci smo da su prvi hoteli u Crnoj Gori gradili mađarski investitori, tu je Hungest hotel tako da nismo slučajno u Herceg Novom. Velike su investicije i kroz bankarski sektor, kroz telekomunikacije i nadam se da će u narednom periodu, Mađarska koja je vrlo zainteresovana za energetski sektor i ostalu infrastrukturu u Crnoj Gori, doprinijeti daljem razvoju naše zemlje kroz mađarske investicije”, kazao je Jovović.

Od ovog skupa, kako je dodao, očekuje da zajedničkim naporima mađarski partneri upoznaju tržište Crne Gore i Herceg Novog i da će u narednom periodu biti još ovakvih skupova, na još većem nivou, jer Mađarska i Crna Gora imaju prijateljske veze, poručio je Jovović.

Poslovni forum u Gradskoj kafani traje i sutra.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije