17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – Proljećni festival Primavera u subotu 29. maja

Primavera 2018.

Proljećni festival Primavera iz ciklusa Stađunskih fešti u organizaciji hercegnovske NVU Ruke, svoje peto izdanje (ne računajući online Primaveru prošle godine) imaće u subotu, 29. maja, od 10 do 14 sati u centru Herceg Novog.

“Konačno, nakon pauze u organizaciji događaja, osim online, izgleda da je trenutak da obnovimo naše aktivnosti u realnom prostoru i to na otvorenom, ali za sada u manjem obimu. Na maloj terasi Gradske kafane pripremamo malu izložbu rukotvorina sa temom proljeće i ljeto koje dolazi, pretežno će biti izložen nakit i aksesoar, za ljude i za biljke”, navode iz NVU Ruke. U programu su jedna radionica, demonstracija ručne radinosti, javni čas plesa dva hercegnovska plesna kluba i prezentacija ekoloških aktivnosti učenika OŠ “Dašo Pavičić”. Organizatori objašnajvju da ovoga puta neće organizovati “donatorsku trpezu” jer taj segment programa može uzrokovati nepoželjnu gužvu koja nije u skladu sa epidemioliškim mjerama.

Organizatori navode da je proljećna fešta  uvijek začinjena aktivnostima na otvorenom i ekološkim sadržajima:

“Vitaminska jadikovka” i “Ljekovito bilje u borbi protiv  pandemije  Covida 19″ sadržaj je kojim će Primaveru obogatiti učenici OŠ ‘”Dašo Pavičić”. Podržani od nastavnica Milice Kovacević, Budimirke Veseli i Jelene Rostović, učenici – ekolozi različitih uzrasta pripremili su interaktivni program koji je već održan u školi pred odabranom publikom, a za sve zainteresovane biće ponovljen na početku fešte Primavera u subotu na terasi nekadašnjeg hotela Rudnik. Nakon skeča koji izvode učenici trećeg razreda, zainteresovanima će nešto stariji znalci objašnjavati ljekovite kvalitete i upotrebu biljaka koje rastu baš tu oko nas. Ovaj segment programa će se odvijati do 12.30h.

Obucimo naranču je umjetnički performans učenika škole  nastavnice Marina Perović. Ovaj ekološki i umjetnički akt je osmišljen da skrene pažnju na jedan od gorućih problema posljednjih godina, a to je ogromna devastacija narandži i citrusa. U realizaciji učestvuju članovi kluba Pleti i Opleti.

Radionica Hvatači snova – Dream Catchers biće na maloj terasi Gradske kafane, a radionicu vodi umjetnica iz našeg grada Lili Morska (Ana Bulatović). Učešće je besplatno, ali broj polaznika je ipak ograničen zbog prostora i još uvijek važećih pravila.

Primavera -2021

Tokom izlozbe Aleksandra Savić (Loopy Loos Chrochet) izložiće svoje unikatne radove i predstaviti tehniku heklanja kao i njegovu primjenu u najnovijim modnim trendovima.

Javni časovi plesa  – zumba ili samba ili oboje od 11 sati. Revolución – škola plesa salsa i Zumba Shaira Herceg Novi na platou u Parku Boka.

Tradicionalni izlet i radionica upoznavanja sa ljekovitim, jestivim i začinskim biljem biće organizovani u nedjelju u popodnevnim satima.

Najčitanije