18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi u Jadransko-jonskoj euroregiji

Mapa
Mapa

Zahtjev za članstvo Opštine Herceg Novi u Jadransko-jonskoj euroregiji biće ocijenjen na vanrednoj plenarnoj sjednici u Milanu, na kojoj će u naredna dva dana učestvovati predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović i Branka Mračević, rukovodilac Kancelarije za međunarodnu saradnju.

Prihvatanjem zahtjeva, Herceg Novi će poslije Kotora, Tivta i Ulcinja, biti četvrta crnogorska opština članica ove asocijacije.

Na dnevnom redu zasijedanja koje će se održati u Paviljonu Evropske Unije, u okviru izložbe EXPO 2015, su teme: Ishrana planete, Energija za život i Regije i gradovi Jadransko-jonske mikroregije – poziv na saradnju.

Jadransko-jonska euroregija, čije je sjedište u Puli, osnovana je u junu 2006. godine radi promocije transnacionalne i međuregionalne saradnje regiona i lokalnih vlasti zemalja jadranskog i jonskog basena. Danas Udruženje broji 26 članova, jedinica regionalne i lokalne vlasti iz Italije, Grčke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Albanije. Ukupna teritorija uključenih regiona je preko 200.000 kvadratnih kilometara i u njima živi preko 2 miliona stanovnika. Pitanja kojima se bavi Jadransko-jonska Euroregija su: stvaranje područja mira, stabilnosti i saradnje, zaštita kulturne baštine, zaštita životne sredine, održivi ekonomski razvoj u oblasti turizma, ribarstva, poljoprivrede, rješavanje infrastrukturnih pitanja i podrška ulasku svih članica u Evropsku uniju.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije