13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

H. Novi – u utorak 15. decembra otkrivanje spomen biste Džumhuru i spomen ploče Tvrtku I

HN

Ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, Nj.E. gospodin Branimir Jukić i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić će u utorak, 15. decembra otkriti spomen bistu posvećenu putopiscu, slikaru i karikaturisti Zulfikaru Zuku Džumhuru, a nakon toga i obnovljenu spomen ploču osnivaču grada Tvrtku I Kotromaniću.

Podsjećamo i da je zbog afirmacije grada kojeg je neizmjerno volio, grupa Novljana, sastavljena od 14 hercegnovskih intelektualaca, književnika, novinara, slikara, među kojima je i crnogorski slikar Vojo Stanić, još 2014. godine podnijela inicijativu za podizanje biste posvećene Džumhuru.

Zuko Džumhur rođen je u Konjicu 24. septembra 1920. godine. Osnovnu školu i nižu gimanziju završio je u Beogradu, a višu gimanziju u Sarajevu 1939. godine. Počeo je da studira pravo, ali je prešao na likovnu akademiju i diplomirao u klasi Petra Dobrovića. Prve crteže objavio je u Narodnoj armiji 1947. godine,  a bio je saradnik Ježa, Borbe, Politike, Oslobođenja, revije Danas. U NIN-u je bio stalni saradnik i urednik. Objavio je deset hiljada kakrikatura. Napisao je scenarije za više kratkih i tri igrana filma. Uradio trideset i pet scenografija za pozorište. Široj publici ostao je zapamćen kao autor i voditelj  Hodoljublja, emisije sarajevske televizije. Zajedno sa Momom Kaporom napisao je knjigu „Zelena čoja Montenegra“.

Herceg Novi je grad koji je volio i poznata je njegova rečenica da u njemu “sve živi od sunca, zbog sunca, za sunce” i da je zato došao i ostao u ovom gradu. Bista posvećena Džumhuru biće postavljena u blizini stare kafane “Hercegovina”, gdje je Zuko često sjedio u jednom kutku.

Spomen ploča Tvrtku I ispod Starog sata postavljena 1982. godine, kao poklon vajara Adnana Hodžića povodom 600 godina od osnivanja Herceg Novog. Tvrtko je udario temelje grada 1382. godine i dao mu ime Sveti Stefan. Sadašnji naziv – Herceg Novi ostao je gradu po Hercegu Stjepanu Vukšiću Kosači koji je u njemu imao svoj dvor, gdje je i umro 1466.godine. Ploča se sredinom 2018. godine odlomila i pala, a sada, nakon nešto više od dvije godine, biće postavljena obnovljena i težiće oko 300 kilograma.

Najčitanije