12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Habek: Rusija u Ukrajini ide ka porazu

Rusija – Izvor: DIMITAR DILKOFF / AFP

Berlin (dpa) – Kada je Rusija pre manje od godinu dana napala Ukrajinu, mnogi su očekivali brz slom branioca. Nemački ministar privrede Robert Habek (Habeck) sada procenjuje da ruski predsednik Vladimir Putin ide ka porazu, a Kijevu obećava nastavak podrške.

“Niko nije mogao da zamisli da će se 2022. godina ovako završiti”, rekao je ministar za agenciju dpa. “Putin gubi rat.” Tome doprinosi podrška saveznika iz Evrope, NATO i SAD ukrajinskim oružanim snagama koje oružje koriste “vešto i strateški, mudro i junački,” rekao je.

“Zalažem da Nemačka, zajedno sa saveznicima, Ukrajinu nastavi da podržava do ratne pobede,” rekao je liberalni političar koji je naoružavanje Ukrajine zagovarao i pre ruskog napada u februaru.

“Sigurno ćemo slati nove sistema i drugu podršku, uvek u dogovoru sa saveznicima,” dodao je.

SAD su Ukrajini obećale sistem raketne odbrane Patriot, koji će ograničiti dejstvo ruskih napada raketama i dronovima na civilnu infrastrukturu. Bundesver isto u arsenalu ima Patriot i Berlin je nedavno sa Varšavom dogovorio da tri jedinice pošalje u Poljsku.

Portparol vlade Štefen Habeštrajt (Steffen Hebestreit) je ranije saopštio da Nemačka nema Patriota i za Ukrajinu.

Upitan treba li to da se promeni, Habek je pozdravio što će SAD taj sistem zaštite poslati Ukrajini, a da Nemačka “već mesecima podržava Ukrajinu teškim naoružanjem, i nastaviće to da čini.”

On je ukazao da je Berlin poslednjih meseci pojačao vojnu pomoć, na primer samohodnim oklopnim haubicama PzH 2000 i sistemima vazdušne zaštite Gepard i Iris-T.

“Odluka je da dostavimo još sistema Iris-T i da proizvodimo municiju za Geparde,” rekao je Habek. Za slanje Irist-T, međutim, treba još vremena, jer to kompleksno naoružanje “nije iz masovne proizvodnje.”

Prema njegovim rečima, isporuka još tih sistema, sposobnih da zaštite čitav grad od napada projektilima, nije upitno. “Nastavićemo isporuku, i neprestano ćemo prilagođavati podršku i, zajedno sa našim partnerima, proveravati šta još možemo da učinimo.”

Upitan šta smatra pobedom Ukrajine, Habek je rekao da bilo kakav njegov odgovor može biti samo “nemaran i drzak, skoro ciničan,” jer “ne mogu Nemačka, Evropa i Zapad Ukrajini da odrede šta je njoj uspeh.”

On je podsetio da je sam predsednik Volodimir Zelenski pobedu opisao obnovu ukrajinskog teritorijalnog suvereniteta i integriteta. “Narod Ukrajine želi da živi u miru. Ti ljudi su pod brutalnim napadom i sada se bore za svoj mir, a u tome ih podržavamo,” rekao je.

Izvor:dpa

Najčitanije