16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

HAPS: Petnaest dana sinergije pozorišta i muzike u Herceg-Novom

HAPS 2024. press

Mjuzikl „Neki to vole vruće“, Narodnog pozorišta Niš otvoriće 15. aprila u Dvorani Park 29. Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti, a do 30. aprila pred publikom će biti još šest predstava u glavnom programu, tri dječije na Hapsiću, uz još tri prateća programa. Koproducenti jednog od omiljenih festivala Novljana su JUK Herceg fest i Hercegnovsko pozorište, pokrovitelj Opština Herceg Novi, uz podršku brojnih prijatelja.

HAPS i u svom 29. izdanju nastavlja da istražuje temu pozorišta i muzike, odnosa između dvije umjetnosti, a taj koncept će pokušati da zadrže i do jubileja sledeće godine, istakla je Milina Kovačević.

„To je naš zajednički stav i želja, jer je taj koncept svečarski, mediteranski, veseo i pruža publici mogućnost da razmišlja o interakciji ovih medija – pozorištu i muzici. HAPS otvara mjuzikl „Neki to vole vruće“ Narodnog pozorišta Niš koja dolazi sa najbrojnijom ekipom ikada, a u glavnim ulogama su Dragana Mićalović, Uroš Milojević i Aleksandar Marinković, prvak niškog pozorišta koji se prihvatio i adaptacije istoimenog filma i režije. U mjuziklu učestvuje veliki glumački ansambl, hor, orkestar i plesači, a ovaj spektakl preporučujemo i na osnovu visokih ocjena publike na festivalima na kojima je do sada učestvovao“, kazala je Kovačević koja je predstavljajući program pojasnila da su se i ovog puta trudili da budu zastupljene teme interesantne različitim generacijama.

Plaketa Miloš Šami biće dodijeljena predstavi „Teško je reći zbogom“ Teatra Vihor koju je publika ocijenila najvećom ocjenu za prethodnu godinu, kazala je Kovačević.

„Nagrada će im biti uručena prilikom gostovanja na festivalu sa predstavom „Koštanin tvist“ i mi se radujemo novom, lijepom pozorišnom programu u kojem učestvuje jedna Novljanka – Dragana Dabović“, kazala je Kovačević.

Kako je istakla direktorica JUK Herceg fest, Tatjana Ateljević, organizacioni tim je program ovogodišnjeg HAPS-a pripremao sa velikom radošću, a u toj krovnoj ustanovi kulture su posebno ponosni kako rade pozorišne programe. Ateljević je istakla i zahvalnost Sekretarijatu za kulturu i obrazovanje i Ministarstvu kulture i medija.

„Rekla bih da smo dobar tim i nadam se da ćemo tako nastaviti i ubuduće“, dodala je Ateljević.

Program HAPS 2024.

Opština Herceg Novi i Sekretarijat za kulturu i obrazovanje čvrst su oslonac HAPS-u od početka njegove realizacije, kazala je sekretarka Ana Zambelić Pištalo i istakla da za to postoje tri važna segmenta.

„Prvi je saradnja sa JUK Herceg fest jer takve ustanove kulture treba da budu otvorene i sarađuju sa nevladinim sektorom, afirmisanim i neafirmisanim umjetnicima i da zajednički osmišljavaju kulturnu ponudu našeg grada. Drugi aspekt je novska publika i njegovanje publike, one mlađe ali i svih generacija. Novska publika voli pozorište, na tom fonu treba da istrajemo i damo podršku realizaciji. Treći, meni i najbliži je Hapsić i svi programi kojima se afirmišu mlade snage ponikle u Herceg Novom koji su ostvarili zavidne karijere u regionu i šire. Sve ovo potvrđuje ove godine izdašnija podrška Opštine HN, koja se ne ogleda samo kroz podršku Sekretarijata već i kroz segment podrške projektima NVO sektora“, kazala je sekretarka Zambelić Pištalo i sa sigurnošću ustvrdila da će 29. HAPS privući brojnu publiku.

U okviru pratećeg programa HAPS-a, biće priređena promocija treće radio drame na zavičajnu temu ovog puta „Sat kapetana Štumbergera“ za koji tekst i režiju potpisuje Vitka Vujnović, dok je tim koji je radio animirani film na istu temu predvodio Nikola Ćurčin. Projekat je podržan na konkursu lokalne samouprave za NVO sektor.

Press HAPS 2024.

„Tekst je baziran na činjenicama o životu starog kapetana koji je Baošićima poklonio svoju kuću za muzej, ali je dobar dio i izmaštan. Radnja se dešava u poslednjoj noći života kapetana Miroslava Štumbergera, a da priču ožive sjajno su pomogli glumci Dejan Đonović i Marina Vujović. Kažem da se pozorišne priče šire i narastaju, stalno dograđuju tako se i ovoj ekipi pridružuju prof. harmonike Bosiljka Kulišić i prof. gitare Nikolas Moreta, koji su na naše zadovoljstvo komponovali originalnu muziku za ovu radio dramu. Nikola Ćurčin je oformio tim koji će napraviti 35-minutni animirani film sa istim naslovom, tako da će publika imati priliku da čuje radio dramu i da pogleda animirani film“, kazala je Vujnović i dodala da su snažnu podršku pružili i Vuk Vuković, Milina Kovačević, nadležni sekretarijat i RTHN.

Ona je podsjetila da je HAPS tokom dvije godine pandemije korona virusa izašao kao pobjednik opstajući kroz radio drame, te da je veoma zadovoljna „što ono što je nastalo iz nevolje nastavlja da živi kao dobar segment HAPS-a“.

HAPS zatvara predstava Jelena Savojska u koprodukciji KIC Budo Tomović, Korifej teatar i KC Nikola Đurković Kotor, za koju je tekst napisala naša sugrađanka Marija Sarap. Susret sa Savojskom kao temi konkursa još 2018. godine, tada i prve nagrade za najbolji prozni tekst, potom i nagovor reditelja Slobodana Milatovića, sa kojim je već sarađivala na svom djelu Plan B, inspirisao ju je da istražuje život žene o kojoj se nije baš puno znalo.

„Istraživanje o Jeleni Savojskoj je trajalo preko dvije godine, prošla sam cijelo njeno emotivno putovanje, davanje, progon, domaštala sam kakva je ona bila, žena filantrop. Moj tekst našao je i reditelja Zorana Rakočevića i Korifej teatar i KIC Budo Tomović gdje su nas pozvali da otvorimo Makado festival, Jelenu Đukić koja je dobila prvu nagradu na tom festivalu, Bojana Minića koji je napravio originalne songove. Oni su to sklopili u nešto što ja nikada ne bih uradila da sam reditelj“, kazala je Sarap i dodala da je na prvom izvođenju svoje predstave ostala oduševljena načinom na koji je to odabrana ekipa uradila na sceni i kako kaže „teške, olovne rečenice uspjela da pretvori u songove“.

Prodaja ulaznica za 29. HAPS je počela na blagajni Dvorane Park, a cijena velikog kompleta je 50 eura, malog kompleta 20 eura, dok je kompletić za Hapsić 10 eura.

Najčitanije