16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorski fakultet Kotor kroz projekat “Zero C” će edukovati nastavni kadar o novim tehnologijama

Pomorski fakultet Kotor – foto UCG

Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore (UCG), u saradnji sa dvije visokoobrazovne ustanove iz Albanije, dio je projekta EU, pod skraćenim nazivom „Zero C“.

Planiraju da u naredne tri godine edukuju nastavni kadar koji će studentima prenositi znanja iz oblasti dekarbonizacija, energetska efikasnost, upravljanje novim brodskim motorima koji za pogon koriste LNG, vodonik, metanol, amonijak…

-Evropski kontinent do 2050.godine postići će karbonsku neutralnost.

U tom procesu, dostizanja ciljeva ekološki održive ekonomije, zbog uvođenja novih tehnologija i pogonskih goriva, do kraja ove dekade, pomorci će morati da stiču nova znanja- naglasio je profesor Pomorskog fakulteta Kotor UCG Danilo Nikolić, u emisiji „Mirno more“ na Radiju Crne Gore.

Pomorski fakultet Kotor će, u saradnji sa dvije visokoobrazovne ustanove iz Albanije, iz Drača i Valone, kroz projekat vrijedan 800.000 eura, pod skraćenim nazivom „Zero C“ edukovati nastavni kadar.

-Studentima, profesori će kasnije prenositi znanja iz oblasti; dekarbonizacija, energetska efikasnost, upravljanje novim brodskim motorima koji koriste alternativna goriva.

Pomorski fakultet iz Kotora dobiće novu opremu i sa eko trendovima uskladiti obrazovne planove i programe-ističe Nikolić.

Projekat „Zero C“ finansira EU, traje tri godine, a realizuje se u okviru programa Erasmus plus.

/M. Filipović/

Izvor:RTCG

Najčitanije