17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – dnevno prikupe 100 tona otpada

Čistoća HN

Preduzeće „Čistoća“ Herceg Novi radi punom parom, što je na terenu vidljivo. Centralne hercegnovske ulice redovno se peru, otpad se odvozi tri puta dnevno, a na terenu je preko 100 radnika preduzeća „Čistoća“ koji su zaduženi za sve aktivnosti.

U Herceg-Novom trenutno boravi 34.307 turista ili 21 odsto više nego prošle godine, dnevno se prikuplja oko 100 tona otpada, trostruko više nego u zimskom dijelu godine, i to svakog dana u tri navrata, primjera radi, samo kartona je u reciklažnom dvorištu ove godine prikupljeno duplo više nego lani. Urađeno je pranje i dezinfekcija krečenjem na svih 250 kontejnerskih mjesta.

Sinhronizovan, efikasniji rad koji je uspostavljen u proteklih mjesec dana rezultirao je značajno boljom čistoćom u cijelom gradu, što su primijetili i građani i turisti.

Dinamika poslova na održavanju čistoće grada najbolje se vidi na konkretnim primjerima i aktuelnim fotografijama, snimljenim u protekla dva dana, kaže direktor ”Čistoće” Vladimir Arsić.

Čistoća HN

Svih devet kamiona u voznom parku „Čistoće“ su u funkciji i svakodnevno na ulicama Herceg Novog.

Centralne gradske ulice se redovno peru i to: svakog jutra Stari grad u kojem je pojačana hidrantska mreža (Belavista, Trg Mića Pavlovića, Ulica Marka Cara, Trg Nikole Đurkovića, pješečka zona Njegoševe ulice), kao i Stepenište 28. oktobra, Šetalište Pet Danica od tvrđave Citadela do hotela „Sun Resort“, zatim na svaka dva-tri dana Šetalište od „Galeba“ do Tople i hercegnovska rivijera, redovno se održava i Njegoševa ulica na potezu od „Novljanke“ do centra grada.

Na terenu je svakodnevno oko 100 radnika – čistača, radnika na specijalizovanim vozilima, radnika na uređenju površina i održavanju opreme.

Povećana je produktivnost rada na način što je bolje organizovano odvoženje otpada (pretovar se sada obavlja u reciklažnom centru, odakle samo dva do tri najveća kamiona voze ka deponiji, dok su ostali angažovani u gradu), kao i preraspodijelom kadrova unutar preduzeća.

Svakodnevna, intenzivna saradnja sa gradskim preduzećima „Vodovod i kanalizacija“ i „Komunalno-stambeno“, Službom zaštite i spasavanja, kao i najvećim turističko-privrednim subjektima u našem gradu, kao što su Institut Igalo, kompleks „Lazure“, hoteli „ACD“, „Park“ i drugi.

Bolja je naplata inkasantske službe – tokom ovog ljeta naplata će biti između 30 i 40% veća nego u  istom periodu prošle godine.

Ažurira se baza podataka korisnika usluga preduzeća „Čistoća“ što će za rezultat imati značajno povećanje broja korisnika usluga, koje se sada procjenjuje na preko 20%, kazao je Arsić.

Najčitanije