7 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi domaćin foruma Centralno evropske inicijative

Herceg - Novi - foto Boka News
Herceg – Novi – foto Boka News

Međudržavni forum Centralno-evropske inicijative koji se održava u Igalu za temu konferencije ima ekonomski oporavak u vrijeme i nakon pandemije, jer je Inicijativa preko Evropske banke za obnovu i razvoj povezana sa finansiranjem projekata kroz fondove EU.

Cilj je promocija ekologije, održivog razvoja i ekonomski oporavak regiona, a na kraju konferencije planirano je i usvajanje Deklaracije, kojom zemlje učesnice potvrđuju da su saglasne sa postavljenim ciljem.

Poslanica u Parlamentu Crne Gore dr Tamara Vujović podsjetila je da je Crna Gora posljednji put predsjedavala 2010. godine. Prema programu, ponovno predsjedavanje i organizaciju trebalo je da ima 2020.

– Zbog opšte poznate situacije sa korona virusom, neke od aktivnosti organizovane su u virtuelnom formatu, a neke su i otkazane, nakon čega je donijeta odluka da Crna Gora nastavi predsjedavanje 2021. godine. Meni je pripala ta čast da budem predsjedavajuća čitavoj toj centralno- evropskoj dimenziji i događajima koji će biti upriličeni u okviru našeg predsjedavanja – kazala je Vujović.

Događaj će biti organizovan kao parlamentarno zasijedanje. Skupština će biti održana danas (petak, 15. oktobra). Vujović objašnjava da će biti upriličena kao jedna vrsta hibridnog događaja, jer u pojedinim zemljama još uvijek postoje određena epidemiološka ograničenja pri povratku delegata.

– Odziv je dobar, učestvovaće uživo 16 parlamentaraca iz pet država. Gosti nam dolaze iz Ukrajine, Češke, Srbije, Slovenije i BiH, a imamo i 40 delegata iz svih drugih zemalja on lajn –kazala je Vujović.

Podsjetila je da je nedavno u Herceg Novom održana 14. Konferencija predsjednika parlamenata malih evropskih država te da su dva međunarodna događaja u tako kratkom vremenskom razmaku potvrda da Herceg Novi ima puno potencijala za ponovni razvoj i kongresnog turizma.

– Zaista ljudi koji dođu, ponesu lijepe emocije. Oni rade, to su poslovni skupovi na kojima se donose važne odluke, ali sigurno imaju vremena da upoznaju grad i da ponesu jednu lijepu impresiju, prenesu je dalje i što bi mi željeli, da nam se vrate – navela je Vujović.

/Ž.K./

Izvor:Pobjeda

Najčitanije