25 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi – Mala fešta od naranče

U organizaciji NVO „Ruke“ a uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja danas je u Gradskoj kafani u Herceg-Novom održana treća „Mala fešta od naranče“.

Fešta je okupila preko 30 učesnika koji su pripremili razne slasne slatke i slane delicije, likere, sokove ali i brojne  rukotvorine, na temu naranče.

Predsjednica NVO „Ruke“ Milina Kovačević kazala je da su u mnogim detaljima na trećoj fešti osmislili nove pravce djelovanja, ali sačuvali početni i dobroprovjereni, a to je promovisanje zajedničke kreativnosti i dobre volje građana.

Mala fešta od narače dobila je i ove godine podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Organizovana je radionica za proizvođače o sistemu zaštite tradicionalnih specijaliteta.

Mala fešta od naranče imala je i humanitarni karakter. Na donatorskom stolu je bilo 15-ak torti, koje su ustupile pekare, poslastičarnice, restorani, organizacije, domaćice, a od čije prodaje je novac opredjeljen za podsticaj ponovnog  početka rada Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju.

Jednu od torti otkupio je Konzulat Republike srbije u Herceg Novom, a po riječima konzula Zorana Dojčinovića u toj poslastici uživaće mališani iz vrtića „Naša radost“.

Druga humanitarna akcija organizovana u okviru fešte je namjenjena za prikupljanje sredstava za liječenje malog Martina Stepanovića. Zorica Drakulović Vidaković, koja se odavno prepoznaje po humanitarnom radu, kazala je da novac prikupljaju od prodaje knjige „Bokeške gulozece“ koje je autorka Marina Stanišić poklonila upravo za tu namjenu, kao i od malih torti  koje su pravljene po recepturi iz te knjige.

Fešta je okupila stare ali i nove učesnike. Među onima koji su prvi put je i picerija „Galiot“ iz Đenovića, a po riječima šefa kuhinje Vladimira Acina, oduševlljeni su organizacijom, kao i brojem posjetilaca.

Mala fešta naranče 2017.

Na fešti su treći put predstavnici kompanije „Lighthouse“, koja je i domaćin događanja, ali i  restorana „Al Posto Giusto“ čijim specijalitetima Novljani ni ovoga puta nisu odoljeli. Među stalnim učesnicima su i „Novska kredenca“ i Romana Jeknić koja je kazala da je ovoga puta predstavila stare recepte u novom izdanju.

-To su razni džemovi od naranče i po prvi put od domaće crvene, kao i integralni kolačići sa čokoladom i kandiranom korom od naranče, zatim slatko od fortunela, narancine, kompot od divlje naranče, tu je i čips od jabuke – kazala je Jeknić.

Snežana Vukićević Čvoro se predstavila takođe sa džemom od naranči sa suvim grožđem, džemom od mandarine i dunje, donijela je i liker od masline, čaj od kore mandarine, kao i posuđe rađeno u dekupaž tehnici…

-Ovo su najljepše manifestacije koje se održavaju u gradu jer se njeguje tradicija i promoviše zdrava hrana a sve u cilju kvalitetnije turističke ponude – kazala je Vukićević Čvoro.

Mala fešta naranče 2017.

Na Maloj fešti od naranče birao se i najbolje napravljen džem, a izdvojena  su i četiri originalna recepta koja će se naći u publikaciji koju NVO „Ruke“ planira da objavi.

Školica sporta Jump“ organizovala je  niz takmičarskih igara za najmlađe, a u programu su učestvovali Mažoret klub „Lily“, djeca iz vrtića Igalo, Hercegnovsko pozorište, umjetnici…

/Radio Herceg – Novi/

Najčitanije