8 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi: Od ponoći restrikcije, potrošači će imati vodu četiri sata dnevno

Herceg Novi

Zbog sanacije hidrotunela između hidroelektrana Trebišnjica i Dubrovnik od ponoći do 13. septembra, biće obustavljeno vodosnabdijevanje preko Plata. Moguće je da će najavljene restrikcije vode trajati i kraće od deset dana.

Potrošači će ukupno imati vodu četiri sata dnevno; po dva ujutru i poslijepodne, odnosno uveče. Ukoliko to rezerve budu dozvoljavale, mogući su i  duži periodi, kazao je za RTHN tehnički direktor “Vodovoda i kanalizacije” Herceg Novi Goran Simović.

-Vodovod je spreman, formirane su dežurne ekipe, to su radnici sa dugogodišnjim  iskustvom, tako da ne očekujemo neke veće problem. Gdje god budemo mogli da damo vodu i duže od ovoga roka, to ćemo i učiniti. Nadamo se da ćemo moći, što zavisi od toga gdje se potrošači nalaze u odnosu na pripadajući rezervoar. Ukoliko rezerve vode budu  omogućavale da idemo i preko roka od dva sata, mi ćemo vrlo rado pustiti vodu i duže potrošačima, što se nadam da će u nekim djelovima grada i biti, poručio je Simović.

U narednom periodu će biti dostupno oko 200 litara vode u sekundi sa Opačice i iz Konavala, uz dodatne količine iz Regionalnog vodovoda za Kamenare i Bijelu.

-Kada je riječ o vodoizvorištu Opačica ići će nam u prilog i hidrometeorološka situacija prethodnih dana kada je bio veliki obim padavina, tako da će Opačica raditi punim kapacitetom. Sve četiri pumpe su ispravne, sve je pripremljeno, tako da će ona moći da daje svoj maksimum od nekih 160 litara u sekundi. Imaćemo i sa hrvatske strane – iz Karasovića dodatno još oko 40 litara u sekundi, što znači da će nekih 200 litara u sekundi biti raspoloživo za cijeli grad. Izuzetak su Bijela i Kamenari koji će imati dvadesetčetvoročasovno vodosnabdijevanje iz Regionalnog vodovoda.

Restrikcije počinju u ponoć između nedelje i ponedeljka. Naselja od Sutorine do Savine imaće vodu od 7:00 do 9:00 i od 19:00 do 21:00 sat, a od Meljina do Bijele od 5:00 do 7:00 i od 17:00 do 19:00 sati. Žvinje, kao i druga naselja koja iz tehničkih razloga ne mogu dobiti vodu, snabdijevaće cistjernom.

-Najproblematičnije su Žvinje i dio Meljina, tako da smo za visočije zone obezbijedili tri cistjerne. Takođe, za najkritičnije tačke ćemo obezbijediti rezervoar od pet kubika vode, kako bi koliko – toliko ublažili posljedice ovih restrikcija, kazao je Simović.

Bijela i Kamenari imaće kontinuirano vodosnabdijevanje iz Regionalnog vodovoda.

Izvor:RTHN

Najčitanije