13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Herceg Novi postao član Evropske federacije gradova sa fortifikacijama

Forte mare – Buđenje ljeta 2017. foto Boka News

Herceg Novi je zvanično postao član Evropske federacije gradova sa fortifikacijama – EFFORTS. Ovim je Herceg Novi postao dio zajednice gradova čija je misija očuvanje i upotreba fortifikacionog naslijeđa, kao stalne veze sa zajedničkom, evropskom istorijom i preduslova društvenog, ekonomskog i prostornog razvoja.

Evropska federacija gradova sa fortifikacijama poželjela je dobrodošlicu Herceg Novom u najnovijem, avgustovskom izdanju biltena i u toj publikaciji predstavila naše tvrđave Forte Mare, Kanli Kula i Španjola. Takođe, u biltenu je predstavljen projekat „Fortitude“, na kojem je jedan od partnera Opština Herceg Novi, a projekt lider Grad Šibenik, koji je takođe član ove Federacije.

Herceg Novi – foto TO HN

Učlanjenjem u EFFORTS Herceg Novi još jednom potvrđuje da su prioriteti lokalne uprave briga o utvrđenjima koja su neprocjenjiv dio kulturne baštine, umrežavanje sa drugim evropskim gradovima, kao i organizovan pristup mogućnostima finansiranja i zajedničkog djelovanja na zaštiti i očuvanju istorijskog naslijeđa, poručuju iz Javne ustanove kulture „Herceg Fest“, koja gazduje tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare.

EFFORTS broji oko 90 članova čija je misija razmjena stručnih znanja i vještina, promocija saradnje i isticanje značaja fortifikacionog naslijeđa.

FORTE MARE

Do osnivanja ove organizacije nije postojala aktivna evropska mreža utvrđenih gradova, utvrda i odbrambenih linija, tako da je ovaj specifični dio naslijeđa bio nedovoljno predstavljen u evropskom kontekstu. Polazeći od toga, EFFORTS okuplja gradove koji prepoznaju značaj očuvanja i ponovne upotrebe fortifikacionog naslijeđa, kako sa aspekta njegovog značaja u oblikovanju evropske istorije, arhitekture i inženjerstva, tako i zbog mogućnosti jačanja interkulturalnog i međunarodnog dijaloga.

EFFORTS sarađuje sa predstavnicima svih evropskih zemalja, kako bi branila interese lokalnih i regionalnih vlasti i zastupala ovaj važan dio kulturne baštine pred institucijama Evropske unije i šire.

Najčitanije